LEBĂDA DE VARĂ

Lebăda de vară reprezintă una dintre cele mai mari păsări acvatice cu penajul alb imaculat, înfoiat. Ea se deosebește de lebăda de iarnă prin gâtul în formă de  litera „S”, ciocul roșu-portocaliu, cu o protuberanță neagră la bază și picioarele negre. Lebedele își fac apariția la locurile de cuibărit pe la mijlocul lunii martie. Aceste păsări sunt monogame, păstrându-și perechea pe tot parcursul vieții. Ele își fac cuiburile pe movile de stuf uscat, în locuri izolate, cu ieșire la ochiuri de apă. În timpul cuibăritului, masculii devin foarte posesivi, alungând toate păsările din preajma cuibului. Ca hrană lebedele de vară folosesc rădăcinile și rizomii de plante acvatice și animalele nevertebrate de pe ele, pe care le extrag din apele de suprafață. Aceste păsări nu cântă, însă în zbor aripile lor produc un vâjâit muzical care se aude de departe.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂSĂRILOR (muzeu.md)

No Comments Yet.

Leave a reply