„Scânteia din vatră” – așa se descifrează sugestiv, prin denumire, mesajul formației „Văglénce”, de pe lângă Centrul de Activitate Extrașcolară “Curcubeul”, sector Râșcani, mun. Chișinău, condusă de folclorista Ana Pagur.
În data de 23 noiembrie Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a găzduit programul aniversar al formației sus-numite, organizat în colaborare cu Centrul de Activitate Extrașcolară “Curcubeul” din Chișinău, la care au participat mai multe ansambluri bulgare precum: „Ízvorce” de pe lângă Liceul Teoretic „Nicolae Mihai”, satul Victorovca, com. Ciobalaccia, r. Cantemir, condus de Valentina Postică; formația „Plámăce” de pe lângă Gimnaziul „Ivan Vazov”, s. Stoianovca, r. Cantemir; formația „Rada” de pe lângă Gimnaziul din s. Constantinovca, r. Căușeni, conducător Tatiana Derli; formația „Tvardiceanca”, de pe lângă Casa de Cultură din or. Tvardița, r. Taraclia, conducător Gheorghii Dimov. În calitate de oaspeți au evoluat și ansamblurile-prietene ale sărbătoriților: formația vocală bielorusă „Zorocika”, de pe lângă Societatea Bielorusă din Moldova, conducător Dmitri Nikitin; formația-model de dansuri populare „Miorița”, de pe lângă Casa de Creație a Copiilor „Floarea Soarelui”, sector Centru, conducător Valentina Cocea, formația folclorică de pe lângă Centrul de Activitate Extrașcolară “Curcubeul”, sector Râșcani, mun. Chișinău, cantautorul Vasile Fotescu și interpreta Iulia Cazacenco.
Fiind unul din cele mai deosebite colective folclorice de la noi, formația este înființată în primăvara anului 1988 de un grup de băștinași ai satelor Taraclia și Plopi, r. Cantemir, la inițiativa Anei Pagur, pe atunci, lucrător medical și educator în satul Plopi.
„Copiii se adunau în jurul meu și eu le cântam cântece vechi ...”, povestește dumneaei. Astfel pe parcursul activității lor, tinerii au continuat să bântuie prin satele bulgărești din împrejurimi, adunând cântece, datini, obiceiuri și tot ce ține de trecutul acestei etnii. În martie 1993, la 5 ani de la fondare, formația s-a impus cu un program valoros, fiind apreciată cu titlul de ansamblu-model.
Din 1996, Ana Pagur, stabilindu-se la Chișinău, reorganizează formația, sub aceeași denumire de „Văglénce”, în baza Liceului Teoretic Bulgar „Vasil Levski” din capitală. Colectivul s-a consolidat mai bine, datorită patronajului din partea Centrului de Activitate Extrașcolară a sectorului Râșcani “Curcubeul”, pe lângă care activează și astăzi. Păstrând legătura cu baștina, pe parcursul anilor, formația a acumulat descoperiri folclorice de unicat și un repertoriu impunător cu piese de dor, de jale, de voie bună, dar, mai ales, vechi balade despre luptele cu turcii, despre nestinsul dor de libertate al poporului bulgar.
Intrarea este liberă.