ATELIERUL „MĂRȚIȘORUL – SIMBOL AL PRIMĂVERII”

În data de 25 februarie, marți, ora 14.30, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a avut loc atelierul de confecționare a mărțișoarelor cu genericul „Mărțișorul – simbol al primăverii”. Master-class-ul este organizat de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

La eveniment a participat Meșterul Faur Natalia Cangea, conducător al Cercului Împletitul din pănuși „Povestea mâinilor”, Centrul de Cultură și Tineret din or.Criuleni. Doamna Natalia Cangea a prezentat un master-class în confecționarea mărțișoarelor în diferite tehnici și având în calitate de participanți discipolii săi, elevi de la Cercul Împletitul din pănuși din or. Criuleni.

Meșterul Popular Eugenia Moldovanu, conducător al Studioului de meșteșuguri „Tezaur”de la Centrul de Cultură și Tineret al mun. Bălți, a prezentat un master-class de confecționare a mărțișoarelor din fibre vegetale în forma unui înger decorativ din paie.

Elevi ai Centrului comunitar de copii și tineret „Andrieș”, mun. Chișinău, au confecționat mărțișoare tradiționale și croșetate, învățând de la doamna Anna Pagur, conducător al Centrului de Educație Estetică „Curcubeul”, mun. Chișinău.

Alți participanții la ateliere au fost elevii de la Centrul de Educație Estetică „Lăstărel”; Școala de Arte din com. Ciorescu, conducător Angela Reniță; Liceul  Teoretic „Orizont”, Centrul de Plasament Republican „Casa Concordia”, profesoară Aurelia Mânzatu din mun. Chișinău etc.

Mărţişorul este o sărbătoare străveche în spațiul sud-est european, ce marchează sosirea primăverii și constă, în primul rând, în faptul că oamenii poartă mărțișoare. Obiectul devenit simbol, Mărțișorul, asigură buna trecere în perioada „Zilelor Babei Dochia” (1-9 martie). Mărțișoarele la fel se poartă până la sfârșitul lunii martie, sau până la Bunavestire când înfloresc pomii. Copii leagă mărțișoarele de ramurile copacilor în floare, pentru a  fi frumoși ca floarea pomului.

Practicile culturale asociate zilei de 1 martie au fost incluse, în luna decembrie 2017, în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, fiind o inițiativă comună a Republicii Moldova, României, Bulgariei și Macedoniei.

Chișinău, str. M. Kogălniceanu nr. 82, www.muzeu.md, tel. + 373 022 23 88 68.

Nu sunt comentarii.

Lasă un comentariu