Covor din Colecția MNEIN (Nr. inv. 12576)

         Florile sunt un motiv ornamental foarte frecvent pe covoare. Au un caracter decorativ, sunt mai ușor de realizat, exprimă sensibilitatea femeii țesătoare și evocă grădina cu flori, prezentă în atât de multe gospodării. În prezenta imagine, putem observa motivul florii în ghiveci, redat în câteva rânduri paralele. Între ele se află un alt motiv de dimensiuni mai mari, reprezentând o crenguță cu trei flori sau o tufă de căpșuni. Chenarul țesăturii e format din motivul ramurii înflorite. Domină culoarea roșie (utilizată pentru tulpină și o parte din floare), care se impune privirii și formează un chenar protector al covorului. Fundalul negru al țesăturii ne duce cu gândul la culoarea solului din care răsar florile.

         În toate literaturile lumii, frumusețea femeii este comparată cu cea a unei flori. În unele texte de conăcării (orație adresată părinților miresei, pentru a cere mâna fetei), reprezentanții mirelui spun metaforic că au venit după o floare pentru a o răsădi în grădina mirelui. Prețuirea acordată florii, în literatura populară, constituie un echivalent al reprezentărilor florilor pe covoarele tradiționale.

         Vă invităm să vizitați Expoziția „Țesături din centrul Moldovei. Ecouri ale tradiției în modernitate”, vernisată în cadrul Târgului Național al Covorului „Covorul Dorului”, ediția a X-a, pentru a descoperi și alte simboluri fascinante de pe vechile noastre covoare, până la data de 20 martie 2024.

      

No Comments Yet.

Leave a reply