EXPOZIȚIA „CARTOGRAFIEREA ON-LINE A DIASPOREI: NOI METODE ȘI REZULTATE”

EXPOZIȚIA „CARTOGRAFIEREA ON-LINE A DIASPOREI: NOI METODE ȘI REZULTATE”

Vineri, 12 noiembrie 2021, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a inaugurat expoziția Cartografierea on-line a diasporei: noi metode și rezultate.

Acest proiect prezintă un rezultat al aplicării unor tehnologii inovaționale în cercetare, crearea bazelor de date și cartografiere, care pot fi utilizate ca model și vor sta la baza modernizării instrumentelor de cercetare, prezentare și promovare a realităților socio-umane, în cazul dat – a celor legate de diaspora Republicii Moldova.

Cercetarea și cunoașterea comunităților din diaspora oricărei națiuni este indispensabilă pentru cunoașterea aspectelor de ordin istoric, geografic, etnologic, sociologic, juridic, politic și economic. Totodată, diaspora poate avea un rol important în dezvoltarea însăși a statului de origine, prin remitențele economice, impactul socio-cultural, punțile de legătură între Republica Moldova și statele unde au emigrat cetățenii săi mai demult sau mai recent. La fel, importanța politică este evidentă, prin impactul electoral, prin determinarea unor priorități de integrare și cooperare. Impactul economic este mult mai larg decât simplele remitențe transmise de peste hotare, incluzând și investițiile directe sau indirecte, dezvoltarea transporturilor, turismului, activităților industriale și de servicii, asimilarea experienței de peste hotare etc.

Expoziția prezintă mai multe materiale cartografice elaborate care reflectă diversele categorii ale diasporei:

Diaspora istorică: populația legată de Moldova prin afinități de ordin istoric, etnic, teritorial, dar care practic nu reprezintă comunități emigrate, cum ar fi cazul celor din regiunile Odesa și Cernăuți ale Ucrainei actuale.

Diaspora etnică: cei care se identifică drept moldoveni, fiind originari în mare parte din teritoriile Moldovei, stabiliți în diverse perioade în alte state și regiuni, indiferent de câte generații au trecut și ce cetățenie posedă în prezent, cum ar fi cazul multor comunități din actuala Federație Rusă, Kazahstan, dar și state europene, din America etc.

Diaspora geografică: populație legată cu afinități de origine din spațiul Moldovei / Basarabiei, având o identitate geografică legată de acest spațiu, cum ar fi reprezentanții diverselor altor etnii originare din Moldova.

Diaspora politică: în sensul de apartenență prin cetățenie la statul Republica Moldova, în general cei emigrați recent, după 1991, care constituie comunități compacte sau dispersate și care sunt implicați în scrutinul electoral, în legăturile de ordin socio-economic, indiferent dacă sunt emigranți definitivi sau temporar.

Mai putem menționa și alte categorii care pot fi analizate distinct, precum, de exemplu, persoanele născute în Republica Moldova și care au emigrat ulterior în alte state etc.

Desigur, toate aceste categorii se întrepătrund și formează o complexitate care necesită a fi cercetată cât mai obiectiv, minuțios și de specificat, de fiecare dată, la ce categorii de diasporă ne referim în studiile realizate.

Expoziția reflectă și asocierea diasporei în diverse organizații, precum și prezența diasporei pe rețelele sociale, în relațiile și misiunile diplomatice ale Republicii Moldova.

Expoziția poate fi văzută și în format on-line:

www.diasporamoldova.org.md

www.muzeu.md

Coordonator al expoziției: Dr. Dorin Lozovanu

Proiectul este realizat în cadrul Subprogramului proiecte inovative ale diasporei care este parte a Programului Diaspora Engagement Hub, implementat de Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului Relații cu Diaspora din proiectul „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, faza a II-a, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC)

Nu sunt comentarii.

Lasă un comentariu