În anul 1990 colecționarii basarabeni au stabilit relații de colaborare cu colegii lor din România, în mod deosebit cu Asociația filateliștilor din județul Sibiu. Ca urmare, la 1 decembrie 1991 la Chișinău s-a organizat o adevărată sărbătoare: în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei s-a deschis PRIMA EXPOZIȚIE FILATELICĂ CHIȘINĂU-SIBIU, iar la oficiul poștal Chișinău-277012 s-a aplicat o ștampilă specială, ce marca acest eveniment. Era un îndemn, un semn de încurajare, ce presupunea efectuarea următorilor pași în consolidarea relațiilor bilaterale.
Delegația sibiană a prezentat colecționarilor basarabeni exponate dintre cele mai reușite, care reflectau istoria, cultura și etnografia poporului român, apreciate anterior la diferite expoziții internaționale cu medalii de aur, argint și bronz. Vizita de răspuns a filateliștilor basarabeni a avut loc între 24-31 ianuarie 1993, când Asociația din Sibiu organizează Expoziția Filatelică „Unirea românilor – ideal și împlinire”, în cadrul căreia s-a desfășurat și SALONUL FILATELIC SIBIU - CHIȘINĂU.
Fără îndoială, în acele condiții social-politice și economice complicate, în care se aflau ambele țări, atât filateliștii din Chișinău, cât și colegii lor din Sibiu au depus mari eforturi pentru a asigura inaugurarea acestor expoziții bilaterale. Dar nici unii, nici alții nu puteau intui la acel moment, că prin activitatea desfășurată, ei pun piatra de temelie unei colaborări care, în pofida dificultăților de diferit ordin cu care s-au confruntat de-a lungul timpului, va dura trei decenii, încununându-se cu mai multe expoziții filatelice bilaterale, care s-au desfășurat între timp atât la Chișinău, cât și în orașul de pe malurile Cibinului
Filatelia, care este considerată o enciclopedie în microimagini, și care în fond este un capitol al istoriei poștale, iar prin imensitatea de subiecte reflectate pe mărcile și întregurile poștale cuprinde cele mai diverse teme – de la evocarea unor evenimente istorice, descrierea țării cu multitudinea de elemente geografice, naturale și culturale, efigiile multor oameni de seamă, astfel contribuind la dezvoltarea culturii universale, a unit colecționarii de pe cele două maluri ale Prutului.
Întru omagierea acestui eveniment, la 1 decembrie 2021 Asociația Filateliștilor, Maximafiliștilor și Cartofiliștilor din Republica Moldova, în colaborare cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei”, a inaugurat Expoziția filatelică aniversară 30 DE ANI DE LA PRIMA EXPOZIȚIE FILATELICĂ CHIȘINĂU – SIBIU. Astfel continuă tradiția de promovare a valorilor general-umane, vizitatorilor fiindu-le prezentat un segment mai puțin cunoscut din arealul cultural autohton, deoarece prin prezenta expoziție încercăm să familiarizăm vizitatorii cu rolul mărcilor poștale în popularizarea anumitor realizări, obținute în plan național și internațional. Și deoarece filatelie înseamnă, în primul rând, activitate culturală, de informare și popularizare pe calea atât de accesibilă a imaginii vizuale, organizatorii și expozanții au invitat vizitatorii la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală în perioada 1 - 15 decembrie pentru a viziona expoziția.