Expoziția MĂRȚIȘORUL – PATRIMONIU MILENAR DE VALOARE MONDIALĂ

Marți, 27 februarie, ora 14.00, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost inaugurata Expoziția „Mărțișorul – patrimoniu milenar de valoare mondială”, ediția a XV-a.

Practicile culturale asociate zilei de 1 martie au fost incluse recent, în luna decembrie 2017, în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, fiind un proiect al Republicii Moldova, României, Bulgariei și Macedoniei.
Expoziția valorifică rezultatele cercetărilor de teren din ultimii ani și propune publicului să cunoască cele mai diverse aspecte ale acestei tradiții, păstrate de-a lungul timpului. Sunt descrise tradițiile Mărțișorului din mediul rural și urban, în ajunul sărbătorii, de 1 martie și în toată perioada de celebrare a Mărțișorului. Este analizată evoluția practicilor legate de Mărțișor, din a doua jumătate a sec. XX, până în prezent, grație contribuției etnografilor, care au avut posibilitatea să compare această practică culturală în spațiul românesc și la alte popoare sud-est europene.

Tradițional, expoziția cuprinde piese din patrimoniul MNEIN, dar și mărțișoare create recent de către meșterii populari Eugenia Moldovanu (Studioul de meșteșuguri tradiționale “Tezaur”, mun. Bălți), Natalia Cangea (Casa de meșteșuguri tradiționale “Casa Cangea”, s. Zolonceni, r. Criuleni), Maria Ciobanu (s. Catranâc, r. Fălești), Vera Rusu (or. Sângerei) etc. La fel, pot fi vizualizate fotografii ce reflectă practicile culturale ale sărbătorii Mărțișorul, realizate de angajații Muzeului, în colaborare cu Societatea de Etnologie din Republica Moldova.

Programul artistic a inclus un recital folcloric prezentat de Ansamblul „Lăstărașii neamului”din s. Hârbovăț, r. Anenii Noi, conducător artistic – doamna Ludmila Seretinean, vice-director al Casei de Cultură din localitate. Comunitatea satului Hârbovăț a fost recunoscută drept purtătoare a tradiției Mărțișorului și inclusă în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.
Deoarece tot mai puţini oameni ştiu că mărţişorul, conform obiceiului străbun, se poartă la încheietura mâinii și la gât, membrii Ansamblului „Lăstărașii neamului” din Hârbovăț vor demonstra tradiția veche de purtare a mărțișorului, păstrată în localitate și vor îndemna vizitatorii să confecționeze mărțișoare-amulet.

Ca în fiecare an, propunem publicului, la sfârșitul lunii (30-31 martie), potrivit tradiției, să aducă mărțișoarele la Muzeu, pentru a le prinde de pomii din Grădina Botanică și a formula câte o dorință.

Expoziţia de mărţişoare va fi deschisă până la 31 martie 2018.
Vă așteptăm cu drag!

 

Previous Image
Next Image

info heading

info content


No Comments Yet.

Leave a reply