EXPOZIȚIA „MĂRȚIȘORUL – TRADIȚIE ȘI DIVERSITATE ÎN CREAȚIA MEȘTERILOR POPULARI”

(26 februarie – 18 aprilie 2021)

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în comun cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, a vernisat expoziția „Mărțișorul – tradiție și diversitate în creația meșterilor populari”.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală are în colecția sa circa 4000 de mărțișoare. Este cea mai recent constituită colecție din cele ce aparțin muzeului. La baza ei au stat mărțișoarele confecționate în anii ’70-’80 ai sec. XX de către meșterii din Asociația Meșteșugurilor Populare Artistice „Artizana”. Următoarea intrare substanțială a mărțișoarelor în patrimoniu a avut loc în luna martie 2003 și s-a datorat unui concurs organizat de Televiziunea Publică „Moldova 1”, Emisiunea „Bună dimineața”.  În anul 2004 a avut loc prima expoziție de mărțișoare din colecția Muzeului și, de atunci, în fiecare an, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală organizează master-class-uri și expoziții dedicate acestui frumos simbol al primăverii.

Expoziția din anul curent are ca scop evidențierea colecției de mărțișoare și a creației artistice a meșterilor populari, care de-a lungul deceniilor au colaborat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. În acest an, vor fi prezentate piese realizate de meșteri populari specializați în confecționarea mărțișoarelor, care colaborează sistematic cu muzeul.

În cadrul expoziției au fost expuse mărțișoare confecționate și donate muzeului de meșterii populari: Eugenia Moldovanu, Studioul „Tezaur”, Centrul de Cultură și Tineret al mun. Bălți, Larisa Cojocaru, Liceul Teoretic Săseni, r. Călărași, Natalia Cangea, Centrul de Creație și Agrement al Copiilor Criuleni, Maria Ciobanu, I.P. Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Bălți, Lidia Ciobanu, s. Hârtopul Mare, r. Criuleni, Ludmila Berezin, Centrul pe interese „Curcubeul”, mun. Chișinău.

Amintim că simbolul mărțișorului este un liant care leagă cu un fir alb și roșu comunități de oameni din sud-estul Europei, din țările Macedonia de Nord, Bulgaria, România și Republica Moldova. Muzeului nostru îi revine un important rol în readaptarea mărțișorului la viața contemporană, având în vedere asistența logistică din partea lucrătorilor de muzeu și a meșterilor populari în desfășurarea activităților, atelierelor și expozițiilor.

Practicile culturale asociate zilei de 1 martie din România, Bulgaria, Macedonia de Nord și Republica Moldova au fost incluse în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

După vernisaj, toți doritorii au participat la lansarea volumului „Etnografie muzeală”, publicat recent la editura Lexon-Prim din Chișinău. Este o culegere de studii semnate de cercetători și muzeografi de la MNEIN, coordonator științific – Varvara Buzilă, dr., conf. univ. Lucrarea constituie un îndrumar pentru angajații muzeelor și toți cei preocupați de problemele patrimoniului cultural național. În paginile ei se regăsesc abordări teoretice și recomandări practice privind managementul unui muzeu, modalitățile de conservare a diferitor categorii de bunuri culturale, amenajarea expozițiilor, organizarea evenimentelor culturale, deontologia ghidului, aspecte ale pedagogiei muzeale etc.

Amintim că accesul în muzeu se face în condițiile impuse de pandemia COVID-19.

Vă așteptăm cu drag!

Nu sunt comentarii.

Lasă un comentariu