Expoziția „Restaurarea, consolidarea și conservarea vitraliului vertical din sala Casa Mare”

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală Vă invită să vizitați Expoziția „Restaurarea, consolidarea și conservarea vitraliului vertical din sala Casa Mare”, vernisată joi, 20 octombrie, ora 1500.

În cadrul evenimentului publicul poate admira imagini ale etapelor procesului de conservare și consolidare prin reabilitarea carcasei de plumb și montarea unor elemente metalice din bare de inox a vitraliului. La lucrări a participat echipa muzeului, condusă de dr. Igor Prussakov, specialist principal, proiect desfășurat pe parcursul anilor 2021-2022.

Edificiul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, inițial Muzeul Zemstvei din Basarabia, a fost construit după proiectul arhitectului chișinăuian Vladimir Țiganco, între anii 1903-1905 și a devenit, pe parcursul anilor, o marcă a identității culturale a Republicii Moldova. Atractivitatea clădirii Muzeului se datorează și celor două vitralii din sticlă multicoloră. Ele au fost realizate în 1904 de către plasticianul Leopold Mocquet, proprietar al unui atelier de fabricare a vitraliilor artistice, pictate sau executate în relief din plumb sau aur, din orașul Odessa. Primul vitraliu este amplasat în sala centrală, pe tavan, iar al doilea ocupă spațiul ferestrei din sala Casa Mare, structura inițială a căruia s-a păstrat fără modificări.

Vă așteptăm cu drag!

mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu, 82

No Comments Yet.

Leave a reply