EXPOZIȚIA „SCOARȚA DE CĂUȘENI – TEZAUR DE CULOARE ȘI SIMBOL”

Vă invităm să vizitați Expoziția Scoarța de Căușeni – tezaur de culoare și simbol, deschisă la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală până la 28 februarie 2020. Expoziția a fost organizată și inaugurată în data de 15 decembrie 2019, cu prilejul desfășurării Târgului Național al Covorului „Covorul Dorului”, ediția a VI-a.

Expoziția Scoarța de Căușeni – tezaur de culoare și simbol oferă prilejul de a admira 18 scoarțe de Căușeni din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, unice în spațiul european. Expoziția a fost completată cu scoarțe din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului raional de Istorie și Etnografie Căușeni, Muzeului de Etnografie din s. Cania, r. Cantemir, Casei-Muzeu „Alexei Mateevici” din s. Zaim, r. Căușeni.

Majoritatea scoarțelor expuse sunt țesute în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, având un fundal negru, pe care sunt reprezentate în câmpul principal motivele pomul vieții, omul mascat și spicul de grâu. Menționăm alte simboluri enigmatice, antropomorfe, zoomorfe și vegetale. Simbolul buchetului sau al pomului vieții sugerează includerea acestor țesături în obiceiurile de naștere, nuntă și înmormântare. Motivul Pomul vieții este realizat într-o formă artistică rafinată, cu cele trei ramuri verzi și fructe, iar în vârf – o floare și doi boboci neînfloriți. Motivele antropomorfe sunt preponderent reprezentări feminine. Un alt simbol este cel al omului mascat, un motiv de referință pentru scoarțele basarabene. Omul mascat reprezintă personificarea Paparudei în ritualul agrar de chemare a ploii, sau un personaj din alaiul măștilor la sărbătorile de iarnă. O trăsătură stilistică reprezentativă a scoarțelor unice de Căușeni este chenarul de culoare roșie, cu motivul dinți de lup.

Expoziția este deschisă pentru public până în data de 28 februarie 2020. Chișinău, str. M. Kogălniceanu nr. 82, telefon: + 373 022 23 88 68.

Nu sunt comentarii.

Lasă un comentariu