Expoziția MIRACOLUL LUMII SUBACVATICE a fost vernisată cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, marcate anual în luna septembrie. În anul curent, genericul evenimentului este Patrimoniul cultural și Natura: peisajul posibilităților.
Pornind de la aceasta, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și-a propus să pună în valoare Colecția Zoologică a Muzeului, constituită încă de la fondarea instituției noastre (sf. sec. XIX) și care cuprinde specii de moluște, corali, stele de mare, crustacee marine, specii exotice de pești, etc.
Piesele expuse, în cea mai mare parte, sunt exemplare ale viețuitoarelor ce își au habitatul în mediul marin. Ele reprezintă preponderent biodiversitatea faunistică a mărilor și oceanelor din regiunile tropicale și subtropicale de pe întregul mapamond.
Exemplarele cele mai interesante și mai originale din cadrul expoziției sunt homarii americani și langustele, care impresionează prin dimensiunile impunătoare, ajungând până la un metru lungime.
Merită o atenție deosebită speciile exotice de pești, precum peștii-arici, murena, pisica-de-mare și anghila-electrică, pește din fluviul Amazon, care poate produce o descărcare electrică de până la 600 de volți.
În cadrul expoziției, vizitatorul poate observa și o țestoasă verde de mare, care a ajuns în colecțiile muzeului nostru în anul 2017, sub formă de donație, din partea lui Alexandru Sokolov, fost marinar.
Un loc aparte în cadrul expoziției este acordat și rostrurilor de pește-ferăstrău și pește-spadă, acestea reprezentând părți ale corpului, care erau utilizate la dobândirea hranei.
O piesă de unicat din cadrul vernisajului este și maxilarul unui rechin, care ne permite să observăm dinții foarte ascuțiți, amplasați în mai multe rânduri.
Impresionează prin frumusețe, dar și prin dimensiuni scoicile diferitor specii de moluște, precum și coralii frumoși.
Suntem convinși că fiecare vizitator al Muzeului va avea șansa de a descoperi acele superbe miracole ale naturii subacvatice, expuse cu grijă în cadrul expoziției.