Expoziția „Țeserea Lumii. Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și al Muzeului Național al Țăranului Român”

         Joi, 8 septembrie, la Muzeul Național al Țăranului Român din București, a fost vernisată Expoziția „Țeserea Lumii. Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și al Muzeului Național al Țăranului Român”. Vernisajul se înscrie în programul Zilelor Muzeului Țăranului, ediția a 10-a, fiind prilejuit și de împlinirea a 150 de ani de la nașterea lui Alexandru Tzigara-Samurcaș (1872-1952), istoric de artă, muzeograf, fondatorul Muzeului de Etnografie, Artă Decorativă și Industrială din București. La expoziție au fost prezentate circa 50 de scoarțe și alte tipuri de covoare basarabene, păstrate în colecțiile celor două instituții. A fost editat un catalog cuprinzând fotografiile pieselor expuse și studii introductive, semnate de Varvara Buzilă, dr., conf. univ., și muzeograful Horațiu Silviu Ilea. Cu prilejul vernisajului, a mai avut loc lansarea volumului doamnei Varvara Buzilă „Retorică vestimentară: cămașa cu altiță”, apărut anul curent.

         La vernisajul expoziției au participat directorii celor două muzee, dr. Virgil Ștefan Nițulescu și Petru Vicol, ambasadorul Republicii Moldova în România, Excelența Sa Victor Chirilă, secretari de stat de la Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni de la București, reprezentanți ai ambasadelor acreditate în România, personalități ale vieții științifice și culturale. În alocuțiunile lor, mai mulți vorbitori au subliniat că recursul la patrimoniul cultural comun e un liant important care va consolida relațiile dintre România și Republica Moldova. Prezenta expoziție reprezintă, de asemenea, un prim proiect comun al celor două muzee naționale din Chișinău și București, cooperarea lor urmând să continue în următorii ani.

         Expoziția va fi deschisă pentru vizitare până la 23 octombrie curent.

Nu sunt comentarii.

Lasă un comentariu