EXPOZIȚIA VIRTUALĂ FOTO-DOCUMENTARĂ „DENIGRAREA RELIGIEI VS. REZISTENȚA PRIN CREDINȚĂ”

EXPOZIȚIA VIRTUALĂ FOTO-DOCUMENTARĂ „DENIGRAREA RELIGIEI VS. REZISTENȚA PRIN CREDINȚĂ”

(dedicată comemorării victimelor regimului totalitar sovietic)

6 -31 iulie 2021

            Între materialele acumulate de muzeografii perioadei sovietice, din cadrul Muzeului de Studiere a Ținutului din Chișinău, în prezent – Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în anii ’60 ai secolului XX, se numără un impunător material documentar și fotografic, care a fost utilizat în amenajarea unor expoziții pe diverse tematici, cu scopul de a reflecta realizările regimului sovietic. Printre piese remarcăm o multitudine de materiale fotografice și documentare dedicate tematicii antireligioase și ateiste.

            Acest patrimoniu foto-documentar, prin conținutul său, reflectă perioada de persecutare a credinței în Dumnezeu, a slujitorilor bisericești (preoți, cântăreți, monahi, monahii etc.), a credincioșilor, precum și acțiunile întreprinse de regimul sovietic în procesul de închidere a bisericilor și altor lăcașe de cult.

            Prin această expoziție, ne propunem să reanimăm materialul ilustrativ respectiv, completându-l cu date documentare, ce aduc explicații și reflectă anumite aspecte ale istoriei, mai puțin cunoscute societății, cu privire la acțiunile întreprinse de către regimul totalitar sovietic de „denigrare a religiei”, precum și reacția, care inevitabil a avut-o societatea. Ea s-a manifestat printr-o rezistență, mai mult sau mai puțin deschisă, din partea unor elemente sociale care, prin politicile promovate de regim, urmau să fie eliminate sau marginalizate.

            Astfel, pentru a înțelege unele trăiri prin care au trecut slujitorii cultelor religioase și credincioșii, propunem atenției publicului interesat un set de documente, fotografii, informații referitoare la tematica sus-amintită, selectate din colecțiile MNEIN și ale Direcției Generale Arhiva Națională, Agenția Națională a Arhivelor din Republica Moldova. Alături de texte și fotografii, vor fi proiectate câteva filme documentare, reprezentând interviuri cu supraviețuitorii deportărilor. Filmele au fost realizate de Ghenadie Popescu, pictor-restaurator la MNEIN, fondatorul și managerul site-ului www.deportari.md

            Acestea vor fi expuse, în perioada 6-31 iulie 2021, pe site-ul muzeului (www.muzeu.md) și pe pagina sa de Facebook (www.facebook.com/muzeu.md), precum și a Agenției Naționale a Arhivelor.

  Slujitorii vremurilor de prigoană. Au fost judecaţi şi deportaţi, umiliţi şi strâmtoraţi, nedreptăţiţi şi batjocoriţi, dar prin credinţa lor nestrămutată, prin curajul lor neafişat, ei au reuşit să păstreze vie flacăra Ortodoxiei pe meleagul nostru, să menţină focul rugăciunii în inimile acestui neam. Măcinaţi de ani şi boli, urme ale acelor vremuri, se duc unul câte unul către Domnul…

DEMERSURI PENTRU REDESCHIDEREA BISERICILOR

REACȚIA SOCIETĂȚII LA ACȚIUNILE ȘI INACȚIUNILE SLUJITORILOR BISERICII

MĂSURI DE CONTRACARARE A PREOȚILOR CLANDESTINI ȘI A RELIGIOZITĂȚII POPULARE

REACȚII ALE STRUCTURILOR DE PARTID ÎMPOTRIVA PREOȚILOR ȘI A BISERICII

No Comments Yet.

Leave a reply