Miercuri, 19 decembrie a.c., a avut loc un master-class al deliciilor tradițonale germane, cu genericul „Lebkuchen – tradiție germană de Crăciun”, organizat de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu A.O. Casa Germană „Hoffnung” din Republica Moldova.
Dulciurile „Lebkuchen” sunt turte dulci preparate cu ocazia sărbătorii Crăciunului, alături de alte specialități precum Stollen, Printen, Marzipan, Spekulatius, Lebkuchenhaus etc.
Turtele dulci de Crăciun din Germania au aromă de miere, scorțișoară, cuișoare, nucșoară, cardamon și ghimbir etc., cu forme și gusturi foarte variate. Această rețetă a fost inventată în Evul Mediu, în secolul al XIII-lea, de călugării și brutarii germani, devenind foarte curând nelipsită de la masa de sărbătoare a Crăciunului.
Specializați în această artă, patiserii de „Lebkuchen” sunt menționați în documente în orașul Ulm, în anul 1296, și în Nürnberg, în 1395. În Germania a existat o breaslă a patiserilor „Lebkuchen”, care aveau dreptul exclusiv să confecționeze turtă dulce pe tot parcursul anului. Dar de Crăciun și Paște puteau prepara asemenea dulciuri toți doritorii.
Tradiția „Lebkuchen” s-a răspândit în secolul XIII în Europa, inclusiv în țările scandinave. Tot în această perioadă au fost create magazine specializate în turte având cele mai diverse forme (inimioare, stele, soldați, îngerași, animale, păsări etc.). Turtele dulci sunt oferite în dar copiilor în ajun de Crăciun, Paște, la ceremoniile nupțiale și zilele onomastice, când este celebrat sfântul protector al persoanei.
În secolul al XVIII-lea, în Germania au fost create și renumitele căsuțe din turtă dulce, numite „Lebkuchenhaus”. Legendele spun că brutarii germani au fost inspirați de basmul „Hänsel și Gretel” al fraților Grimm, personajele principale fiind doi copii abandonați în pădure și care au găsit o casă din pâine, cu decorațiuni din zahăr. Această căsuță din turtă dulce a devenit un simbol al minunilor de Crăciun. În orașul Ulm din Germania, dar și alte localități, muzeele păstrează importante colecții ale acestor dulciuri tradiționale.
A.O. Casa Germană „Hoffnung” din Republica Moldova și-a propus promovarea culturii tradiționale germane, prin această activitate în ajunul sărbătorii Nașterii lui Iisus Hristos. În atelier au fost prezentate rețete originale de „Lebkuchen” și au fost studiate aspecte ale tradițiilor germane de Crăciun.