MATRICEA SUFLETULUI ROMÂNESC. COSTUME TRADIȚIONALE DE SĂRBĂTOARE DIN COLECȚIA DIANEI TOMA

Joi, 26 aprilie, ora 14.00, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, a fost vernisată expoziția Matricea sufletului românesc. Costume tradiționale de sărbătoare din colecția Dianei Toma. Expoziția reunește costume tradiționale de sărbătoare din sec. XIX-XX, provenite din Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania și Moldova. Proprietara costumelor, Diana Toma (or. Buzău, România), pe parcursul mai multor ani, colecționează piese de port tradițional, fiind convinsă de necesitatea salvării și promovării acestei moșteniri strămoșești. „Am simțit că vreau să știu ce e dincolo de semnele cusute pe pânză și așa am pornit în această aventură fabuloasă în matricea sufletului țărăncii românce”, mărturisește colecționara.
Costumele etalate în cadrul expoziției reprezintă simbolic unitatea culturală a românilor de pretutindeni, unitate pe care o sărbătorim în acest an, când se împlinește un secol de la Marea Unire. De asemenea, expoziția anticipează manifestările prilejuite de Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită anual, în Republica Moldova, în ultima duminică a lunii iunie.
În continuarea vernisajului, la ora 14.30, vizitatorii au avut parte de un exceptional Programul literar-muzical „100 de ani ai Marii Uniri”, organizat în colaborare cu Clubul Interpreților, Folcloriștilor, Etnografilor și Amatorilor de Folclor. În cadrul manifestării au lua cuvântul istorici și alți cercetători, evocând contextul internațional în care Sfatul Țării a votat, la 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu România, precum și destinele unor personalități marcante ale epocii. A urmat un program de cântece populare și patriotice, cu participarea interpretelor Ileana Țurcanu, Eugenia Tudose și Maria Graur, a ansamblurilor folclorice-model „Răzeșii” (Căminul Cultural „Ion Inculeț”, s. Răzeni, r. Ialoveni), conducător artistic – Nadejda Petcu, și „Țărăncuța” (Liceul Teoretic „Hyperion”, or. Durlești, mun. Chișinău), conducători artistici – Ștefan Sofronovici și Veaceslav Adam.

Previous Image
Next Image

info heading

info content


No Comments Yet.

Leave a reply