100 DE CĂMĂȘI BASARABENE SALVATE DE LA DISPARIȚIE ÎN CONTEXTUL CENTENARULUI MARII UNIRI

Miercuri, 16 ianuarie a.c., a fost vernisată Expoziția „100 de cămăși basarabene salvate de la dispariție”, organizată cu prilejul Centenarului Marii Uniri. Expoziția va fi deschisă pentru public în perioada 16 ianuarie – 28 februarie 2019, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Chișinău, str. M. Kogălniceanu, 82. Acțiunea este inițiată de Comunitatea Șezătoarea Basarabia și Societatea de Etnologie din Republica Moldova și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, fiind susținută de către Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” la Chișinău.
Ideea acestui proiect a apărut în mijlocul Comunității Șezătoarea Basarabia care de mai mulți ani recuperează tradiția autenticității și originalității costumului popular al românilor din Republica Moldova. Proiectul „100 de cămăși basarabene salvate de la dispariție în contextul Centenarului Marii Uniri ” a demarat în luna martie 2017 și vizează confecționarea a 100 de cămăși cu materiale noi după izvoade vechi: fotografii, desene, schițe, cămăși deteriorate, părți de pânză din cămăși, ce sunt valoroase pentru reconstituirea bogăției cămășii tradiționale din spațiul basarabean.
În această perioadă au învățat specificul croiului, tehnicilor și cusut, principiilor artistice de ormanetare a pieselor de port peste 250 de doamne și domnișoare. Participanții la acțiunile proiectului sunt membrii Comunității Șezătoarea Basarabia, între care sunt pasionați de arta acului din orașul Chișinău, reprezentanți ai diferitelor comunități din Republica Moldova și România, care și-au asumat responsabilitatea de a recupera cămașa tradițională ca parte esențială a costumului popular autentic. Au fost salvate de la dispariție vechi cămăși pentru femei, bărbați și copii, valoroase pentru a menține vie tradiția locală. S-a dat o mare importanță cămășii cu altiță, ca fiind cea mai frumoasă haină de sărbătoare pentru femei și fete, care urmează să fie propusă de către Republica Moldova și România pentru a fi inclusă în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, dar și celorlate tipuri de cămăși.
În această perioadă au fost colectate din întreg spațiul basarabean și din muzeele de peste hotare izvoade de cămăși reprezentative pentru diferite localități ale spațiului nord-estic românesc sub formă de imagini fotografice, schițe, cămăși originale sau părți ale acestora, pentru a cuprinde atât bogăția cămășilor cât și varietatea lor locală. Promotorii artei acului și-au asumat responsabilitatea de a respecta modelul cămășii sau cămășilor pe care au dorit să le coase, au discutat în cadrul comunității sarcinile de realizare a lucrărilor. A fost selectată pânza de cânepă, in sau bumbac specifică fiecărei piese, stabilit croiul și modul de dispunere a motivelor, benzilor ornamentale ale cămășii, proporțiile acestora și tehnicile de realizare a cusăturilor.
Lucrările finalizate examinate și selectate de către un juriu al profesioniștilor domeniului vor fi etalate în cadrul expoziției finale cu același generic în Muzeul Național de Etnografie și Istorie Natrală, un spațiu adecvat recuperării creative a moștenirii culturale în care s-au desfășurat șezătorile comunității în ultimii ani.
Expoziția își propune să demonstreze tuturor celor interesați de domeniul perpetuării costumului autentic românesc în spațiul de la est de Prut, în special meșterilor populari, colectivelor etnofolclorice, profesorilor de educație tehnologică, operatorilor culturali și cercetătorilor lucrări de mare complexitate estetică executate excelent, pe potriva moștenirii cultural istorice.
Vernisajul a continuat cu Programul muzical susținut de Ansamblul folcloric „Baștina”, Colegiul de Excelență în Transporturi, conducători interpretul Nicolae Gribincea și domnul Ion Godea, în recital – interpretele de folclor Ioana Căpraru, Doina Sârbu și Mariana Dobzeu.

0 Comments

  1. […] de Comunitatea Șezătoarea Basarabia și Societatea de Etnologie din Republica Moldova și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, fiind susținută de către Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” la […]

Lasă un comentariu