ROMÂNIA ÎNTREGITĂ– 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Joi, în data de 24 martie, începând cu orele 15:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a organizat un eveniment cultural, dedicat aniversării a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

În spațiul din fața Muzeului, str. M. Kogălniceanu nr. 82, a fost vernisată o expoziție de planșe care prezintă cele mai importante date istorice, documente și informații despre personalitățile de pe ambele maluri ale Prutului, care au contribuit la Unirea Basarabiei cu România. Vizitatorii vor avea posibilitatea să cunoască detalii despre constituirea Sfatului Țării, care, întrunit în ședință solemnă la Chişinău, a votat la 27 martie/9 aprilie 1918, unirea provinciei românești Basarabia cu România: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa România, se arată în Declarația de Unire semnată de președintele Sfatului Țării, Ion Inculeţ și de secretarul Ion Buzdugan (Istoria României în date, București, Editura Enciclopedică, 2003).

Realizarea acestor planșe istorice a fost posibilă cu suportul Editurii Lexon-Prim, în colaborare cu AO Sylabus și Eurodidactica.

Evenimentul a fost însoțit de un recital de poezie și piese muzicale românești, invitați speciali ai Muzeului fiind: Nicolae Jelescu – actor, regizor, ex-director artistic al Teatrului Alexei Mateevici, Viorel Burlacu – compozitor, chitarist, orchestrator și Vlad Ciobanu – mic artist, ce a debutat cu un recital de poezie la concursuri naționale și internaționale.

No Comments Yet.

Leave a reply