SCOARȚA DE CAMENCA – RAI DE POMI ȘI FLORI

Expoziția „Scoarța de Camenca – Rai de pomi și flori”  este organizată de Muzeul Național de Etnografie în Istorie Naturală din Chișinău, în contextul sărbătoririi Târgului Național al Covorului „Covorul Dorului”, ediția a VII-a.

Expoziția „Scoarța de Camenca – Rai de pomi și flori” pune în evidență tezaurul de covoare din localitățile raionului Camenca, Republica Moldova, prin piese reprezentative selectate din colecția Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și a Muzeului Național de Istorie a Moldovei. În Expoziția „Scoarța de Camenca – Rai de pomi și flori”  sunt incluse mai multe țesături: scoarțe, kilimuri, păretare. Covoarele de Camenca, ca pretutindeni în spațiul nostru, au fost țesute pentru a îmbrăca casa și a fi incluse în zestrea fetelor din diferite categorii sociale. De obicei, scoarțele de Camenca sunt atârnate pe perete, au un fundal negru și motive vegetale mari, stilizate geometric, plasate în succesiune. În această regiune, au mai fost răspândite și kilimuri, un tip de covoare țesute din doi sau trei lați. Alte tipuri de țesături, la fel, completează frumos expoziția. Ornamentele preferate de țesătoare sunt: pomul, floarea în glastră, laleaua, bradul, greblița, pieptenele de țesut, crucea etc.

Multe piese reprezintă tradiția țesutului din satele Podoima, Podoimița, Hrușca, Hrustovaia, Valea-Adâncă, de unde provin cele mai spectaculoase covoare, datând din a II-a jumătate a secolului al XIX-lea – începutul secolului XX.

Patrimoniul de covoare de Camenca este remarcabil prin faptul că a completat tezaurul plasticii decorative al Republicii Moldova cu o tradiție locală, expresivă din punct de vedere artistic. În prezent, oamenii locului păstrează acest tip de covoare caracteristice prin flori și pomi supradimensionați, deosebiți ca mesaj și culoare și de o naturalețe a realizării artistice aproape de frumusețea plaiului în culorile verii și toamnei bogate.

Scopul expoziției este valorificarea covorului tradițional, cunoașterea motivelor și simbolurilor țesute pe covoare. Amintim că Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova au fost înscrise în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității la 1 decembrie 2016.

Expoziția a fost vernisată la 18 decembrie 2020 și poate fi admirată de public până în data de 9 mai 2021.

Vă așteptăm cu drag!

Or. Chișinău, str. M. Kogălniceanu nr. 82, www.muzeu.md.

0 Comments

Leave a reply