Târgul Național al Covorului, ediția a V-a

Dragi prieteni,

vă invităm duminică, 16 decembrie 2018, între orele 14:00 – 18:00, la cea de a V-a ediție a Târgului Național al Covorului cu genericul „COVORUL DORULUI”.
INTRARE LIBERĂ

Evenimentul este organizat în contextul înscrierii de către Republica Moldova la 1 decembrie 2016 a dosarului de candidat Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Scopul edițiilor Târgului Național al Covorului este valorificarea covorului autentic românesc și ale etniilor din republică, cunoașterea motivelor și simbolurilor de bază ale covoarelor, precum și familiarizarea cu tradițiile și obiceiurile de iarnă ale locuitorilor Republicii Moldova. Colindatul de ceată bărbătească, element înscris în patrimoniul universal în anul 2013, va fi momentul cheie al programului artistic.

Târgul Național al Covorului, ediția a V-a, se va desfășura concomitent în incinta a trei muzee naționale:
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, str. Mihail Kogălniceanu, 82;
Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August, 121A;
Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August, 115.

PROGRAM:

14:00-15:00 Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Va avea loc inaugurarea oficială a evenimentului, precum și vernisarea expoziției ,,Imaginea lumii țesută în lână”, care va conține covoare din patrimoniul Muzeului, precum și 12 ponevi (țesătură groasă de lână, bumbac ș.a. din care se fac macaturi, covoare, etc.) din colecția Muzeului Țării Crișurilor din Oradea (România). Prima parte a evenimentului va conține un vast program muzical cu caracter cognitiv-distractiv, cu numeroase reprezentări ale obiceiurilor legate de țesutul covoarelor, dar și numeroase ateliere de creație și activități interactive. În curtea Muzeului va fi amenajată o gospodărie țărănească, iar vizitatorii vor avea ocazia să guste din bucatele tradiționale.

15:30-16:30 Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Muzeul va deveni un loc de conexiune între diferite etnii conlocuitoare pe teritoriul Republicii Moldova, în hol fiind prezentate cele mai frumoase tradiții de iarnă ale bulgarilor, ucrainenilor, găgăuzilor. În același timp, vor avea loc ateliere organizate de către țesătoarele consacrate din țara noastră. Expozițiile și atelierele vor fi acompaniate cu un spectacol care va prezenta piese muzicale preluate din folclorul minorităților conlocuitoare pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, vizitatorii vor putea admira expoziția ,,Magia covorului vechi”, în cadrul căreia sunt expuse covoare datate cu sf. sec. XVIII - înc. sec. XX din colecția Muzeului, o parte dintre acestea fiind expuse în premieră. În curte va fi amenajat un Iarmaroc al meșterilor populari, de unde veți putea procura cadouri celor dragi.

17:00-18:00 Muzeul Național de Artă al Moldovei
Va avea loc vernisajul expoziției ,,Tradiție și modernitate”, care va prezenta opere de pictură semnate de Mihai Grecu, Elena Bontea, Vladimir Palamarciuc, precum și piese de tapiserie realizate de Elena Rotaru, Silvia Vrânceanu, Andrei Negură, Maria Saca-Răcilă și alții.

Liantul care va asigura conexiunea dintre diferitele locații și compartimente va fi Parada Portului Popular de Iarnă. Invitații speciali ai Târgului Național al Covorului – Formația Flori de măr din Râșca, Suceava, Grupul folcloric Glasul Odăieșilor, județul Galați, Alaiul Cerbul din Heleșteni, Iași.
Partenerii evenimentului:
Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în Republica Moldova;
Primex Com;
Castel MIMI.
Partener media: Publika TV

Nu sunt comentarii.

Lasă un comentariu