Târgul Meșterilor Populari la Muzeu

Pe data de 13 mai 2023, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a găzduit Târgul Meșterilor Populari.

Târgul oferă o platformă pentru ca meșterii să își expună și să își vândă produsele tradiționale, fapt ce contribuie la promovarea și conservarea meșteșugurilor tradiționale, asigurându-se că acestea nu cad în uitare, ci sunt transmise generațiilor viitoare. Târgul le permite meșterilor să obțină recunoaștere pentru munca lor, susținere economică a familiilor și comunităților locale, în care tradițiile și meșteșugurile sunt prezervate.

Prin organizarea târgului în curtea muzeului, se pune accentul pe valorizarea și evidențierea patrimoniului cultural al țării. Vizitatorii au oportunitatea să descopere și să înțeleagă mai bine tradițiile, meșteșugurile și obiectele specifice unei anumite culturi, sunt o oportunitate pentru publicul larg să învețe despre tradiții, tehnici și procese de fabricație specifice meșteșugurilor populare. Vizitatorii pot interacționa direct cu meșterii și pot afla mai multe despre istoria și semnificația obiectelor expuse.

La târg au participat ceramiști: Triboi Zaharia, Scutelnic Ruslan, Scutelnic Lilian, Adrian Onuță, Victoria și Vitalie Parlui, Iarâna Savițkaia-Barâghin; lemnari: Pelin Victor, Postârnac Grigore, Sînchetru Grigore, Valentina Vasilache, Anatolie Crețu, Ștefan Ciomaș; meșterițe ce confecționează costume tradiționale: Elena Gori, Maria Rusu, Bojescu Lidia, Lidia Obleac, Elisaveta Dorin și meșteri ce oferă diferite podoabe: Ion Aștefănoaie, Gârlovan Ludmila, Nina Djos. Cu colecția de scoarțe și costume a participat Ecaterina Popescu; cu obiecte din piele: Daraban Dumitru, iar cu păpuși tradiționale și etnice – Nina Djos. Tradițională a devenit participarea la târg a reprezentanților uniunii meșterilor din partea stângă a Nistrului, conduși de Olga Nevelskaya.

Vă așteptăm și la alte ediții ale Târgului Meșterilor Populari.

Mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu nr. 82

No Comments Yet.

Leave a reply