Program pascal „Săptămâna Luminată la muzeu!”

În data de 2 mai 2019 Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a sărbătorit „Săptămâna Luminată la muzeu” - activitate ce a inclus un program muzical pascal și o expoziție de pâine pascală cu genericul „Pasca – icoana Învierii”.
Programul muzical a avut loc pe scena din curtea muzeului cu participarea formațiilor folclorice de la palatul de Cultură Ungheni: ,,Vârsta de aur”, conducător Vitalie Scripcaru și ,,Răzeșii”, conducător Alexandru Galiț; formația folclorică de copii din s. Mingir, r. Hâncești „Cișmeaua căprioarelor”, conducător Mihai Mircos.
Expoziția de pâine pascală a fost realizată cu sprijinul Muzeului de Istorie și Etnografie Mingir, r. Hâncești, director Elena Mircos, a Asociației Obștești Casa Germană „Hoffnung”, președinte Tatiana Iuriev, SRL Fidesco, director general Falo Galina și a purtătorilor de tradiției din diferite localități.
Expoziția de pâine pascală are scopul de a sensibiliza opinia publică privind formele tradiționale de pască și pâine de pomenire în diversitatea locală: pasca cu brânză, cozonacul, pupăza, burnăcelul, hulubașul, cristata etc. În ultimii ani, conform constatării etnologilor, prepararea pâinii pascale a trecut în memorie pasivă. Pasca este considerată sacră în tradiția autohtonă, iar muzeul are menirea să păstreze și să transmită mai departe obiceiul străbun.
La sărbătoare au participat Studioul „Tezaur” și meșterii populari Eugenia Moldovanu și Ion Dascăl de la Centrul de Cultură și Tineret din mun. Bălți cu o expoziție-târg de ouă încondeiate, obiecte din paie și din lemn cu subiect pascal.

Parteneri media ai evenimentului: IPNA Compania „Teleradio-Moldova”, Emisiunea ”Tezaur”.

Leave a reply