ZIUA NAȚIONALĂ A PORTULUI POPULAR, EDIȚIA A V-A, 28 IUNIE 2020, PROGRAM ON-LINE

Cu ocazia Zilei Naționale a Portului Popular, ediția a V-a, MNEIN a pregătit un program de activități care se vor desfășura preponderent în mediul on-line, dar și în cadrul muzeului, ținând cont de recomandările Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. În acest an, evenimentele organizate vor fi dedicate elaborării dosarului de nominalizare „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, pentru a fi înaintat în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Începând cu data de 26 iunie, până la finele lunii iulie 2020, publicul va  admira, în sălile muzeului Expoziția „Costumul popular – element de identitate culturală”, în cadrul căreia vor fi prezentate piese de port popular și imagini retrospective de la evenimentele precedente.

Expoziția va prezenta costume de nuntă, de sărbătoare și cotidiene din zona Basarabiei și Bucovinei, costume confecționate manual, din pânză de casă, țesută din cânepă, in, bumbac, borangic etc. Oaspeți de onoare ai expoziției vor fi costumele din colecțiile personale ale interpreților de muzică populară – Maria Iliuț, Nicolae Gribincea, Mariana Dobzeu, Ioana Căpraru, precum și cămășile cusute cu măiestrie de membrii comunității „Șezătoarea Basarabia”.

Publicul va avea posibilitatea să urmărească zilnic,  pe site-ul muzeului și pe pagina de Facebook, două rubrici inedite, dedicate Zilei Naționale a Portului Popular: Cămașa zilei și Știați că? Prin intermediul acestor rubrici vor fi prezentate atât cămăși tradiționale valoroase prin motive, simboluri și cromatică, cât și curiozități, mențiuni etnografice și informații științifice despre istoria costumului tradițional.

O interacțiune creativă cu publicul din toată țara și din afara ei, este concursul de fotografie pentru copii, cu genericul De la străbuni lăsat! Prin intermediul acestui concurs, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, împreună cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, dorește să promoveze tradiția și perpetuarea obiceiului de a purta costumul tradițional. Participanții la concurs vor trimite, până la data de 26 iunie, fotografii ale copiilor și adolescenților (până la 15 ani), îmbrăcați în costum tradițional autentic, însoțite de informații despre istoria costumului. Bilanțul concursului va fi anunțat duminică, 28 iunie, iar câștigătorii vor beneficia de surprize din partea organizatorilor.

Totodată, publicul va putea urmări două prezentări video, destinate cunoscătorilor și celor mai puțin inițiați în tradiția portului popular.  Prezentarea Mărturie identitară a trecutului românesc – va conține descrierea elementelor costumului popular de către Maria Ciocanu, cercetător științific, Secția Etnografie, MNEIN iar Comorile neștiute ale bunicii mele! – o lecție de vacanță a elevei Lucia Barbu, cu informații captivante despre costum, pe înțelesul tuturor.

Retrospectiva în imagini a Zilei Iei și a Zilei Naționale a Portului Popular (2012-2019) va cuprinde cele mai memorabile momente surprinse în fotografii de la evenimentele precedente dedicate Zilei Naționale a Portului Popular, organizată sub egida Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, cu participarea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

No Comments Yet.

Leave a reply