SCOARȚA BASARABEANĂ – PATRIMONIU MUZEAL

Joi, 3 iunie, la Pensiunea turistică „MUZE” din s. Țâpova, r. Rezina, a fost inaugurată Expoziția „Scoarța basarabeană – patrimoniu muzeal și meșteșug popular” în cadrul căreia au fost expuse țesături inspirate din arta covoarelor tradiționale basarabene, confecționate de meșterițele de la Centrul de Meșteșuguri „Artă Rustică”, s. Clișova Nouă, r. Orhei (director – Ecaterina Popescu) și planșe ce conțin imagini și texte, a principalelor etape de confecționare a covoarelor tradiționale (de la tunsul lânii până la țesut), precum și cu explicațiile de rigoare a semnificației ornamentelor și simbolurilor. La inaugurarea expoziției au luat cuvântul Alexandru Postică, proprietarul pensiunii MUZE, Petru Vicol, director general MNEIN, Aurelia Grigoriță, vice președintele r. Rezina, Angela Racu, șef Direcției raionale cultură, Ludmila Ifrodi, șef filială Complexul Muzeal „Țîpova-Saharna”, Rezina. La eveniment au participat muzeografi, primari din localitățile raionului Rezina – com. Lalova, s. Saharna și s. Țareuca, precum și proprietari ai pensiunilor turistice din raionul Rezina.

Scopul expoziției este promovarea tehnicilor de confecționare a scoarțelor basarabene înscrise în lista reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Expoziția organizată de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală,  Centrul de Meșteșuguri „Artă Rustică” și Pensiunea turistică „MUZE”, va fi deschisă pentru public în perioada 3 iunie – 31 august 2021 (Muze.md//Facebook)

         Vă așteptăm cu drag!

No Comments Yet.

Leave a reply