ROMANȚE ÎN AMURG LA MUZEU


Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a lansat un proiect muzical cu genericul „Romanțe în amurg la Muzeu”, care a avut loc în „Pavilionul pentru Muzică” din Grădina Botanică a Muzeului. Protagoniste ale serilor muzicale au fost interpretele Diana VĂLUȚĂ și Veronica VĂLUȚĂ-BANTAȘ, iar programul v cuprins valsuri, tangouri, romanțe vechi și noi. Interpretele fac parte din a treia generație de muzicieni a Dinastiei VĂLUȚĂ. Diana VALUȚĂ este interpretă de romanțe, muzică ușoară și muzică populară, lector universitar AMTAP, profesor de canto, magistru în Arta Muzicală, orchestrator, membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova, laureată a concursurilor naționale și internaționale. Veronica VALUȚĂ-BANTAȘ este interpretă de muzică populară și folclor, specializată în studiul stilistic al viorii, vocal și dirijatului în muzica populară, cu experiență de colaborare și solist a celor mai renumite ansambluri de folclor din Republica Moldova.

Prin acest proiect muzical, Muzeul își propune să revină la destinația inițială  a „Pavilionului pentru Muzică” și să transforme acest spațiu într-un loc special în care frumusețea muzicii se contopește cu farmecul naturii. Acest foișor este o piesă de patrimoniu național, edificat în cadrul Expoziției Agricole și Industriale din Basarabia în toamna anului 1889, fiind opera arhitectului Alessandro Bernardazzi. În interiorul lui au evoluat muzicieni consacrați ai timpului, delectând publicul vizitator al expoziției cu piese muzicale. 

În timp, foișorul a devenit o carte de vizită a Muzeului, ademenind publicul cu stilul său arhitectural și amplasarea în cea mai veche Grădină Botanică din Basarabia.

Prima seară muzicală a avut loc pe data de 17 iulie 2021 începând cu orele 19.00, în Grădina Botanică a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală

str. M. Kogălniceanu nr. 82

Vă așteptăm cu drag și la alte proiecte!

No Comments Yet.

Leave a reply