LANSARE DE CARTE „FÂNTÂNILE CU CUMPĂNĂ DIN RAIONUL UNGHENI, IZVOARE SPRE CER”

Joi, 15 iulie, în sala de conferințe a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Natural ă,a avut loc lansarea cărții Fântânile cu cumpănă din raionul Ungheni, Izvoare spre cer, semnată de istoricul Corneliu Prepeliță și fotograful Sergiu Cotruță. Lucrarea pune accentul pe o problemă actuală – prezența și dispariția ulterioară a fântânilor cu cumpănă din peisajul tradițional al satelor noastre. Fântânile cu cumpănă, care aveau fixată la capăt o ciutură de lemn, sunt componente ale arhitecturii vernaculare a satelor, a tradițiilor autentice, care le asigură dreptul de a fi înscrise în categoria pieselor ce aparțin patrimoniului etnografic național. 

Autorii prezintă o sinteză la zi a stării de conservare și utilitate a uneia dintre formele tradiționale de captare a apei potabile, reușind o inventariere primară, dar foarte bine documentată, a fântânilor din localitățile raionului Ungheni. Lucrarea este un studiu etnografic profund, realizat în urma expedițiilor etnografice. Utilizând terminologia muzeală, putem afirma că această carte constituie  un  recensământ al fântânilor cu cumpănă, iar fiecare pagină este o fișă de evidență a piesei în care găsim informații valoroase, în special cu privire la anul construcției fântânii, numele ctitorului și numele fântânarului care a desferecat izvoarele, tipologia și descrierea fântânii, materialele de construcție și alte informații relevante. Corneliu Prepeliță și Sergiu Cotruță, autorii și semnatarii acestor fișe de evidență, au reușit să scoată din anonimat și să stabilească circumstanțele apariției și istoria a 157 de fântâni din 34 de sate, contribuind substanțial și la salvgardarea și valorificarea istoriei localităților din raionul Ungheni. 

La eveniment vor participa etnografi și muzeografi de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni, Corina Lungu, reprezentanta a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Valentina Samoilenco, profesoară la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, și Eduard Potângă, directorul Editurii Lexon-Prim. 

No Comments Yet.

Leave a reply