Atelier de încondeiere a ouălor pascale

Miercuri, 17 aprilie 2024, în cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, s-a desfășurat atelierul de confecționare a ouălor pascale, tradiție perpetuată an de an în cadrul instituției muzeale. Sub îndrumarea muzeografilor Secţiei Relaţii cu Publicul, participanții la atelier au avut prilejul să practice tehnici tradiţionale de încondeiere, să descopere motivele ornamentale şi simbolurile acestora.

În tradiția populară, ouăle de Paște sînt considerate un simbol al regenerării și al purificării, ce protejaza animalele din gospodărie. Tradiţia spune că în ,,Joia Mare”, numită şi ,,Joia Patimilor”, este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu. Culoarea roşie reprezintănd sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii. Se spune că dacă ouăle sunt înroşite în Joia Mare, nu se strică tot anul.

Motivele ornamentației ouălelor încondeiate se diferențiază în funcție de localitate. Ouăle, în trecut, se vopseau în culori vegetale, însă astăzi se utilizează mai des cele sintetice, chimice. Culorile vegetale sunt preparate după rețete străvechi, care au la baza o mare varietate de procedee și tehnici, astfel: culoarea roșie se obține din coajă de măr dulce, frunze și flori de măr dulce, coajă de măcieș etc., albastrul se obține din flori de viorele, galben se obține din coji de ceapă, coajă de lemn pădureț, coajă de lemnul cîinelui, verdele poate fi obținut din frunze de nuc, floarea-soarelui, negru se obține din coajă verde a nucilor etc.

Joi, 18 aprilie 2024, ora: 13:00 – 16:00, se va desfășura un alt atelier de împistrire a ouălor tradiționale. Doritorii sunt îndemnați să se  înscrie la atelier  contactând Secția Comunicare și Relații cu Publicul: (022) 24 00 56.

Vă așteptăm cu drag să revitalizăm și promovăm vechiului meșteșug de încondeiere a ouălor pascale!

Comments are closed.