Ateliere de încondeiere a ouălor pascale

Pe data de 17 – 18 aprilie, orele: 13:00 – 16:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală Vă invită la ateliere de confecționare a ouălor pascale, tradiție perpetuată an de an în cadrul muzeului. Sub îndrumarea muzeografilor Secţiei Relaţii cu Publicul, participanții la ateliere au prilejul să practice tehnici tradiţionale de încondeiere, să descopere motivele ornamentale şi simbolurile acestora. La ateliere vor participa studenții Colegiului ,,Alexei Mateevici” din Chișinău și beneficiarii AO CONCORDIA Proiecte Sociale. De asemenea, sunt așteptați toți doritorii interesați să însușească arta tradițională de împistrire a ouălor.

Arta încondeierii ouălor este una străveche. Cea mai veche colecţie de ouă încondeiate datează din anul 1906 şi poate fi văzută la Muzeul Naţional de Etnografie și Istorie Naturală.

Ornamentele ouălor încondeiate sunt foarte diverse: de la simple linii perpendiculare, triunghiuri, înlănţuiri de romburi, la motive ce reprezintă omul, universul şi natura înconjurătoare. În cadrul atelierelor sunt puse în valoare principalele tehnici și motive ornamentale specifice acestui meșteșug. În prezent sunt folosite o gamă variată de culori la încondeierea ouălor, fiecare având particularitățile sale simbolistice: albul este simbol al purității, roșul semnifică viața (culoarea sângelui), albastrul este culoarea cerului și a apei, negrul reprezintă fertilitatea, galbenul reprezintă soarele și bogăția, iar liniile pictate pe ouă simbolizează eternitatea.

Contribuţia muzeografilor la revitalizarea și promovarea vechiului meșteșug de încondeiere a ouălor pascale este indispensabilă pentru valorificarea și transmiterea acestei arte către tânăra generație. Activităţile desfășurate anual pentru susţinerea și răspândirea încondeierii ouălor pascale, sunt un exemplu elocvent ce relevă impactul muzeului în viaţa societăţii.

Vă așteptăm cu drag să deprindeți noi tehnici de încondeiere a ouălor și să contribuim împreună la valorificarea tradițiilor naționale!

Pentru înscrieri la ateliere vă rugăm să contactați Secția Comunicare și Relații cu Publicul: (022) 24 00 56.

Comments are closed.