Pe 18 iunie curent, un grup de angajați ai MNEIN (secțiile Științele Naturii, Grădina Botanică și Vivariu) au întreprins o deplasare de serviciu în municipiul Bălți. I-au însoțit pedologii Aureliu Overcenco, dr., Institutul de Ecologie și Geografie, USM, și Tatiana Nagacevschi, dr., Facultatea de Biologie și Geoștiințe, Universitatea de Stat din Moldova. Membrii echipei au vizitat Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor, Sectorul „Selecția”, Bălți.
De pe unul din loturile experimentale ale centrului, a fost prelevat un monolit de cernoziom tipic virgin, caracteristic pentru Stepa Bălților. Monolitul urmează a fi preparat și va completa colecția pedologică a MNEIN. Probele de sol virgin vor fi supuse cercetărilor de laborator, la USM, pentru a le analiza comparativ cu solul de arătură și a determina schimbările care survin în structura solului.
Cu acest prilej, echipa de cercetători a vizitat Sectorul „Selecția”, fiind însoțiți de cunoscutul savant Boris Boincean, dr.hab., membru corespondent al AȘM. S-au familiarizat cu diferite soiuri de semințe de culturi agricole, obținute de angajații sectorului menționat, apreciate prin medalii și diplome la diferite concursuri. În particular, au văzut certificatul prin care cernoziomul din Stepa Bălților a fost declarat recent „Solul anului 2024”, de către Uniunea Internațională a Științelor Solului. Menționăm că solurile din Stepa Bălților se află pe Lista indicativă pentru includere în patrimoniul mondial UNESCO, fiind nominalizate de Republica Moldova în 2011. Ne exprimăm speranța în continuarea cooperării științifice dintre MNEIN și USM în scopul documentării stării actuale a solurilor țării noastre.