Educație muzeală

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală propune publicului de diferite vârste o serie de activități care permit explorarea patrimoniului muzeal, dezvoltarea potențialului creator, abilităților practice și integrarea socială. Programele educaționale sunt realizate de angajații Secției Relații cu publicul, în cooperare cu meșteri populari, pedagogi și specialiști de la alte instituții. Muzeul organizează anual următoarele acțiuni care pun în valoare mediul natural și cultura tradițională din Republica Moldova:

  • Ziua Internațională a Ghidului de Turism (21 februarie) – include întâlniri cu profesioniști din domeniu, excursii virtuale, prelegeri publice ș.a.
  • Atelier de confecționare a mărțișorului tradițional, organizat la sfârșitul lunii februarie, reunește meșteri populari binecunoscuți, care demonstrează copiilor variate forme și tehnici de confecționare a mărțișoarelor.
  • Săptămâna Apelor Curate, consacrată Zilei Mondiale a Apelor (22 martie), este marcată prin vizionarea filmelor documentare și a prezentărilor Power Point, realizate de elevi și studenți, aducând în atenție pericolele care afectează resursele acvatice din republică și la scară planetară.
  • Săptămâna Ecologică, prilejuită de Ziua Internațională a Pământului (22 aprilie), în cadrul căreia au loc ore de ecologie, meselor rotunde, concursuri ș.a., desfășurate în incinta muzeului. Activitățile se adresează elevilor din clasele primare, gimnaziu și liceu.
  • Atelier de încondeiere a ouălor pascale, desfășurat în Săptămâna Patimilor, suscită interesul vizitatorilor de diferite vârste, de la noi și de peste hotare, oferind posibilitatea de a însuși tehnicile încondeierii și a cunoaște varietatea motivelor ornamentale. Cele mai reușite ouă încondeiate sunt etalate în cadrul unei expoziții, intrând apoi în patrimoniul muzeal.
  • Atelier de confecționare a iei tradiționale și Șezătoarea Basarabia organizează periodic ședințe, destinate doritorilor de a învăța arta cusutului și a broderiei, precum și a cunoaște tainele iei românești.

Alături de activitățile anuale, publicul poate lua parte la master-class-uri (broderie, confecționarea bijuteriilor din mărgelușe, împletirea coronițelor din flori), lecții publice și concursuri (Ce mi-a plăcut azi la muzeu, Ce-o mai fi și asta?, Cunoașteți natura? ș.a.), desfășurate cu prilejul expozițiilor temporare sau a diferitor sărbători. O atenție aparte se acordă lucrului cu copiii având necesități speciale, pentru care se organizează excursii, evenimente festive și ateliere tematice (Jucăriile bunicii, pentru a împodobi bradul de Crăciun). De mai mulți ani, studenții de la Universitatea de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chișinău), Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea Agrară, Școala Superioară de Turism și Servicii Hoteliere ș.a., desfășoară practica de specialitate la Muzeu, beneficiind de asistența de specialitate a colaboratorilor.

Pentru realizarea activităților educative, Muzeul cooperează cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Uniunea Meșterilor Populari, Școala de Arte Plastice „A. Șciusev”, instituții de învățământ, centre sociale și de creație etc. Invităm la colaborare artizani, specialiști de diverse profiluri, care doresc să împărtășească publicului cunoștințele și experiența proprie.

Anunțurile privind activitățile educative sunt publicate pe site-ul și pe pagina de Facebook a Muzeului. Doritorii de a participa se pot programa în prealabil, contactând Secția Relații cu publicul.

 

Previous Image
Next Image

info heading

info content