Ziua Internațională a Muzeelor 2024 și Gala Premiilor

Astăzi, 17 mai, în cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, a avut loc Gala premiilor, în contextul Zilei Internaționale a Muzeelor 2024, dedicată muzeografilor, managerilor de muzee și programelor inovative care contribuie la promovarea experiențelor culturale și educative.
Prezent la eveniment Sergiu Prodan, ministru al Culturii a subliniat: „Ziua Internațională a Muzeelor ne oferă prilejul de a celebra diversitatea și complexitatea experienței umane, reflectată în patrimoniul vast, adăpostit și păstrat cu grijă de muzeele lumii. Este ziua când recunoaștem că modul în care tradiția și inovația se împletesc armonios în spațiile expoziționale. În secoul XXI, muzeul nu e doar un depozit al trecutului, ci și un laborator pentru viitor, unde ideile vechi inspiră noi descoperiri, iar tehnologia aduce la viață poveștile străvechi. De la lansarea Programului Muzeele Viitorului din 2022, în muzeele din țara noastră au fost realizate deja 10 proiecte inovatoare”.
Petru Vicol, directorul general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, a remarcat importanța zilei de astăzi și a felicitat colegii muzeografi pentru merite deosebite în activitatea profesională și dedicație în promovarea patrimoniului muzeal.
În cadrul evenimentului colegilor noștri le-au fost înmânate diplome, premiul pentru inovare în promovarea patrimoniului i-a fost decernat: Vicol Petru, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Elena Cojocari, directoare adjunctă Proiecte Culturale și Educative, Andrei Prohin, secretar științific și Victoria Gorencu pictoriță – șefă. Premiul pentru contribuție și suport tehnic în digitalizarea și evidența patrimoniului muzeal i-a fost conferit Adrianei Hadjiradev, șefa secției Informatică și Arhivă Digitală și Linei Bogatu, muzeografă, pentru contribuție în dezvoltarea, promovarea, păstrarea și valorificarea patrimoniului muzeal, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei.
În cadrul evenimentului a fost prezentat proiecția sculpturii arhitecturale ”Pomului Vieți”, în cadrul proiectului ”Muzeele Viitorului” susținut de Ministerul Culturii, Proiectul Tehnologiile Viitorului, finantat de USAID, Suedia și Marea Britanie, Proiectul USAID de Competititvitate si Rezilienta Rurală și Centrul Artco.
Evenimentul ”Ziua Internațională a Muzeelor 2024” și ”Gala Premiilor” a constituit un prilej de apreciere și încurajare a realizărilor remarcabile ale muzeografilor, managerilor de muzee și programelor inovative.

Comentariile sunt închise.