Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN) și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) a organizat duminică, 17 decembrie 2023, orele 12:00-15:00, Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului”, ediția a X-a.
Evenimentul este dedicat scoarței – element al culturii tradițioanle românești, înscris, la 1 decembrie 2016, în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, în urma nominalizării în comun a acestei tradiții de România și Republica Moldova. Recunoașterea internațională a valorilor tradiționale ale țesutului de scoarțe presupune acțiuni practice, în vederea asigurării perpetuării și valorificării meșteșugului atât în mediul urban, cât și în mediul comunităților purtătoare a tradițiilor.
Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului”, organizat la inițiativa Ministerului Culturii, a devenit un eveniment tradițional în agenda culturală a țării, cu un impact vizibil în societate și în special, în comunități. În prezent, scoarțele și alte tipuri de covoare și-au reluat locul de cinste în casele românilor basarabeni, devenind o piesă importantă și valoroasă moștenită de la înaintași. La ediția a X-a a evenimentului vor fi înmânate certificate ale Purtătorilor de Tezaur Uman Viu meșterilor populari și trofee participanților și instituțiilor, pentru acțiuni de salvgardare și promovare a meșteșugului.
În cadrul acestui eveniment a fost inaugurată expoziția „Țesături din centrul Moldovei. Ecouri ale tradiției în modernitate”, care cuprinde covoare vechi din colecția MNEIN și din colecțiile altor instituții: Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Călărași, Muzeul de Istorie și Etnografie al municipiului Strășeni, Muzeul Casa Mare-Vatra Dumeștilor din Vorniceni, or. Strășeni, Muzeul de Istorie și Etnografie s. Ciuciuleni, r-nul Hâncești, Muzeul de Istorie și Etnografie or. Nisporeni, Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu” din s. Văsieni, r-nul Ialoveni și Muzeul Național de Istorie a Moldovei.
Vizitatorii au avut posibilitatea să urmărească un program muzical organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.
Pe parcursul evenimentului s-au desfășurat ateliere prezentate de Centrul de Meșteșuguri „Artă Rustică”, s. Clișova Nouă, r-nul. Orhei; grupul „Fir Ales”, mun. Chișinău; Muzeul „Casa Părintească” s. Palanca, r-nul. Călărași; Asociația Obștească „Șezătoarea Basarabiei” și grupul „Șezătoarea Basarabia”. Atmosfera de Crăciun a fost creată de meșteri populari de diferite genuri și mai ales de meșterii țesători. În timpul evenimentului au fost decernați câștigătorii Concursului „Covorul moștenit de la bunica”.
Parteneri ai evenimentului: I.M. „Regia Transport Electric” Chișinău, Centrul de Meșteșuguri „Artă Rustică”, Asociația Obștească „Casa Părintească”, Asociația Obștească „Șezătoarea Basarabiei”, Comunitatea „Șezătoarea Basarabia”, Grupul „Fir Ales”.
Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chișinău, Unica.md, Realitatea.md, Portalul „Călătorii cu Gust”.
Vă așteptăm cu drag ;i la urm[toarele ediții!
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu 82