„Ziua moașei”, „Ziua babei”, „Бабинден” la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Duminică, 21 ianuarie 2024, la ora 13.00, în sala de conferințe a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală va avea loc sărbătoarea „Ziua moașei”, organizată în comun cu formația folclorică „Văglence”, conducătoare artistică – folclorista de origine bulgară Anna Pagur.

Sărbătoarea „Ziua babei” este cunoscută în tradiția bulgară cu denumirea de Бабинден. Conform tradiției, atât la bulgari, cât și la români,  „Ziua babei” este sărbătorită doar de femei, cu cântece, dansuri și multă voie bună, în centrul atenției fiind moașa. Denumirea sărbătorii vine de la numele popular dat persoanei care asista nașterea, în medicina populară: „babă”, „moașă”, „nană”. În trecut, moașa era o femeie inițiată, care prelua meseria de la o moașă mai bătrână, ajutând la primirea nașterii în condiții casnice. Mama și copilul, în primele trei zile după naștere, erau sub supravegherea totală a moașei, iar vizita din partea altor persoane se permitea doar după botez.

Petrecerea dedicată moașei se organiza a treia zi după Bobotează, în data de 21 ianuarie (după calendarul iulian). Femeile aveau un deosebit respect față de moașa care le-a moșit copiii și o onorau cu anumite daruri: pânză de casă sau ștergare, săpun, băuturi și bucate alese. Sărbătoarea începea cu ritualul spălării mâinilor moașei, în timpul căruia i se spuneau cele mai frumoase urări de sănătate și i se ofereau daruri, cu speranța că o să le mai moșească alți copii. Meseria de moașă, în comunitate, avea un rol deosebit de important și responsabil, ce implica experiență, profesionalism, cunoștințe, afecțiune, dedicație și dragoste de oameni. Din cântecul moașei aflăm atitudinea oamenilor față de persoanele care au avut această importantă meserie: „Nu sânt fiică di crâșmar/ Și-s fiicî di moașî mari,/ Di tăiat buricili,/ Di mâncat pupezâli” (Suceava, România).

La etapa actuală, femeile nasc în spitale, în condiții mai sigure, ajutate de medic obstetrician. Cu toate acestea, numărul nașterilor este în descreștere. „Ziua babei”, în trecut, se sărbătorea în fiecare comunitate, acum însă este în prag de dispariție. Scopul sărbătorii este renașterea tradițiilor și păstrarea lor pentru generațiile viitoare, dar și comunicarea liberă, cognitivă, prietenoasă și confidențială, cu mult umor și voie bună, între femei de diferite vârste și ocupații.

La eveniment pot intra doar femei.

Vă așteptăm cu drag!

mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu nr. 82, Sala de conferințe (Bloc administrativ),

+ 373 022 23 88 68, www.muzeu.md

No Comments Yet.

Leave a reply