3 DECEMBRIE ESTE MARCATĂ ZIUA PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI

Anual, pe data de 3 decembrie este marcată Ziua Persoanelor cu Dizabilități, eveniment susținut de Organizația Națiunilor Unite începând cu anul 1992, pentru a încuraja soluționarea problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități.

În Republica Moldova, circa 7% din populație face parte din rândul persoanelor cu dizabilități.

Cadrul legal pentru promovarea și protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități a fost creat prin Legea nr. 60 din 30.03.2012. În anul 2020 UNESCO și ONU au propus genericul acestei zile: „Să reconstruim mai bine: către o lume post-COVID-19 inclusivă, accesibilă și sustenabilă, realizată de către, pentru și împreună cu persoanele cu dizabilități”, deoarece în perioadele de criză persoanele cu dizabilități se confruntă cu mai multe greutăți.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, cu susținerea financiară a Ministerului Culturii a Republicii Moldova, în parteneriat cu Centrul Național de Informare și Reabilitare și „AO Asociația Nevăzătorilor din Republica Moldova”, au realizat un șir de acțiuni în susținerea persoanelor cu dizabilități, printre care și publicarea „Ghidul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”.

Astăzi, prin intermediul Î.S. „POȘTA MOLDOVEI”, Ghidul Muzeului va ajunge la organizațiile teritoriale ale Asociației Nevăzătorilor din toate raioanele Republicii Moldova, contribuind astfel la integrarea persoanelor cu dizabilități în societate, prin accesul la patrimoniul cultural național.

Menționăm că Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală este singura instituție muzeală din țară care a reușit publicarea unei lucrări în alfabetul Braille.

Nu sunt comentarii.

Lasă un comentariu