71 DE ANI DE LA DEPORTĂRILE DIN 5-6 IULIE 1949

            În ultimele decenii, în Republica Moldova, cercetătorii istorici, ziariștii, lucrătorii muzeelor au realizat sute de interviuri cu victimele deportărilor staliniste, reconstituind pagini tragice ale istoriei noastre. Cu prilejul comemorării a 71 de ani de la deportările din 5-6 iulie 1949, de pe teritoriul fostei RSS Moldovenești, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală Vă prezintă on-line două istorii consacrate tragicelor evenimente.

            Primul interviu, cu doamna Feodosia Racoviță, a fost realizat de către colaboratorii MNEIN, Varvara Buzilă, dr., conf. univ., cercetător științific coordonator, și Ghenadie Popescu, pictor-restaurator. Doamna Feodosia Racoviță, născută în anul 1936, în satul Andrușul de Sus, raionul Cahul, a relatat cu emoții și amănunte detaliile tragice ale deportării familiei sale, în noaptea de 5 spre 6 iulie, și perioada aflării lor în raionul Aktiubinsk, regiunea Astrahan. Doamna Racoviță a contribuit, de asemenea, la îmbogățirea patrimoniului muzeului cu un covor.

            Al doilea interviu a fost realizat de către copiii participanți la Școala de vară Țigăneștiu nostru - ediția a II-a (2019), în cadrul atelierului de animație. Acest proiect, condus de către Ghenadie Popescu, a fost cel mai solicitant și cel mai inedit din cadrul școlii de vară. Scenariul animației a fost bazat pe mărturia lui Vasile Vieru din satul Țigănești, supraviețuitor al deportărilor în Siberia. În toamna anului 2018, domnul Popescu i-a luat un interviu, pe care l-a alăturat colecției sale de mărturii accesibile publicului pe site-ul www.deportari.md Participanții la școala de vară au aflat o istorie de viață, acceptând cu greu să creadă că șapte ani din copilăria și adolescența unui om nevinovat au fost petrecuți în înghețata Siberie. Vasile Vieru a plecat la Domnul în primăvara anului 2019. Povestea vieții lui este însă acum cunoscută prin intermediul copiilor: zi de zi, ei au recreat din personaje mobile, decupate din hârtie, cusute și pictate, amintirile lui Vasile Vieru. Zonele cheie ale scenariului au fost împărțite copiilor, fiecare având de ilustrat câte o frază. Sub lentila aparatului de fotografiat, personajele au prins viață din multe sute de mișcări succesive.

            Echipa de cercetare a vizitat-o pe văduva lui Vasile Vieru, care le-a arătat o fotografie cu Vasile și mama lui în Siberia. Întâlnirea cu imaginea reală a personajelor a fost o mare surpriză și o mare emoție. Un băietan de vreo 14 ani și o mamă îndoliată, dar plină de o forță sufletească copleșitoare, ne privesc din peticul de hârtie fotografică. Suferința lor este o pagină din istoria satului Țigănești, raionul Strășeni, dar și din istoria neamului nostru.

            Acest proiect cultural, Țigănești-Piscu-Țigănești. Pe firul istoriei dus-întors, a fost co-finanțat de AFCN și realizat de Asociația Gaspar, Baltasar & Melchior/ Școala de la Piscu, în colaborare cu Primăria și Gimnaziul Țigănești/Strășeni, Republica Moldova.

No Comments Yet.

Leave a reply