Vineri, 24 iunie 2022, începând cu ora 10.00, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a avut loc Seminarul „Arta cămășii cu altiță – un patrimoniu viu al românilor”. În cadrul evenimentului au fost discutate dimensiuni actuale ale cămășii de sărbătoare pentru femei:
Cine continuă astăzi tradiția confecționării acestei haine identitare?
Ce exigențe se impun celor care o promovează?
De ce cămașa cu altiță a devenit o expresie a conștiinței naționale românești?
Ce condiții trebuie respectate pentru a fi recunoscută drept patrimoniu al umanității?
La acestea și alte întrebări au încercat să răspundă cercetători, muzeografi, specialiști de la Centrul Național pentru Conservarea și Promovarea Patrimoniului Cultural Imaterial, purtătorii și promotorii acestui patrimoniu, meșteri populari, reprezentanții mass-media.
Seminarul s-a înscris în contextul evenimentelor prilejuite de Ziua Națională a Portului Popular. Concomitent, având menirea de a promova dosarul „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, depus la secretariatul UNESCO, pentru înscriere în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.
Doritorii de a participa, în calitate de vorbitori, au fost rugați să expedieze titlul comunicării, numele autoarei/autorului, afilierea instituțională și funcția deținută. Adresa de contact: [email protected] Termenul-limită pentru înscriere - 19 iunie 2022.
Comitetul organizatoric: Petru Vicol, Varvara Buzilă, Andrei Prohin, Valentina Onofriescu, Diana Dicusarî, Mariana Dobzeu, Olesea Enache, Veaceslav Filimon.
Comitetul științific: Petru Vicol, Teodor Candu, Varvara Buzilă, Andrei Prohin, Maria Ciocanu, Valentina Onofriescu, Elena Șișcanu, Dorin Lozovanu.