Ateliere de confecționare a mărțișoarelor

Tradițional, în fiecare an, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, organizează în preajma sărbătorii de 1 martie, ateliere de confecționare a mărțișoarelor, asigurând protejarea și promovarea tradiției mărțișorului la nivel național, prin valorificarea acestui obicei în viața comunităților.

Anul acesta, muzeul organizează două ateliere de confecționare a mărțișoarelor tradiționale.

Muzeografii Secției Relații cu Publicul, vor ghida atelierul de mărțișoare, pentru membrii și voluntarii Societății Naționale de Cruce Roșie, care va avea loc pe data de 23 februarie 2024, ora 14: 30.

Al doilea atelier, organizat pe 28 februarie 2024, se va desfășura sub îndrumarea muzeografilor și profesorilor de la Gimnaziul din s. Săseni, raionul Călărași, Centrul de Meșteșug Tradițional ”Casa Cangea”, or. Criuleni, Școala de Arte ”Ion Gheorghe Ciorescu” din com. Ciorescu, mun. Chișinău, Biblioteca pentru copii din or. Comrat, Muzeul din s. Chirsova, mun. Comrat, Centrul de Activitate Extrașcolară ”Curcubeul”, Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri ”Andrieș”, Centrul Educației Estetice ”Lăstărel”, Centrul de Creație a Copiilor ”Floarea Soarelui”, mun. Chișinău. Participanții vor fi inițiați în arta de a confecționa mărțișoare, îmbinând tehnica de răsucire a două fire alb și roșu, simbolizând puritatea, viața și dragostea.

Scopul acestor ateliere este de a învăța participanții să confecționeze mărțișoare tradiționale; să exploreze diverse tehnici și materiale; să primească îndrumări din partea experților; să socializeze și să întâlnească oameni pasionați de arta mărțișoarelor.

Mărţişorul este o sărbătoare străveche în spațiul sud-est european, ce marchează sosirea primăverii și constă în faptul că oamenii își dăruiesc mărțișoare în semn de respect, sănătate și belșug.

Confecționarea mărțișoarelor are drept obiectiv revigorarea practicilor culturale asociate zilei de 1 martie, înscrise în Lista Reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO, într-un dosar comun, de către Republica Moldova, România, Macedonia de Nord și Bulgaria, la 6 decembrie 2017.

Vă așteptăm cu drag!

Nu sunt comentarii.

Lasă un comentariu