AVENTURĂ ÎN LUMEA FOTOGRAFIEI (SEC. XIX-XX)

Cunoscutul maestru-fotograf Tudor Iovu pledează, de mai mulți ani, pentru crearea unui muzeu al fotografiei la Chișinău. La ora actuală, un muzeu similar nu cunoaștem în statele vecine – România, Ucraina, Rusia. Pentru a realiza ideea respectivă, Domnul Tudor Iovu a adunat o colecție importantă de aparate de fotografiat și tehnică de realizare a fotografiilor. A discutat proiectul cu mai mulți confrați fotografi, a înaintat demersuri la autoritățile municipale pentru a obține spațiul necesar etalării exponatelor, însă a abandonat ideea în lipsa unei susțineri financiare. Pentru că este destul de dificil a realiza de unul singur un asemenea proiect, maestrul s-a adresat Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, în speranța de a găsi un partener.
Visul Domnului Iovu se conjugă fericit cu inițiativa Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală de a organiza o expoziție inedită de fotografii și tehnică fotografică, în contextul evenimentelor culturale prilejuite de Noaptea Europeană a Muzeelor, sărbătorită în acest an la 21 mai. Fotograful Tudor Iovu a donat în patrimoniul muzeal câteva sute de piese din domeniul artei fotografice, pentru ca acestea să formeze nucleul viitorului muzeu al fotografiei. Este un muzeu așteptat de toți fotografii care și-au dedicat viața acestei arte, dar și de publicul iubitor de cultură. Amenajarea muzeului într-un spațiu istoric al capitalei este un act de salvare a memoriei noastre colective, un omagiu adus acestui meleag și locuitorilor săi de-a lungul timpului.
Inaugurarea Expoziției „Aventură în lumea fotografiei (sec. XIX-XX)”, în care sunt demonstrate și obiectele dăruite de maestru, a avut loc la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală la 21 mai, ora 15.00. Și va putea fi vizitată până la 11 septembrie anul curent.

02

01

No Comments Yet.

Leave a reply