Cînepa între mărire și abandon în lumea satului românesc din Țara Crișurilor

Joi, 8 decembrie 2016, ora 15, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău (Republica Moldova), a fost inaugurată expoziţia Cînepa între mărire şi abandon în lumea satului românesc din Ţara Crişurilor.

După ce exponatele Secţiei de etnografie a muzeului orădean au fost admirate la Milano de 10.000 vizitatori, în cadrul Pavilionului României de la expoziţia mondială din 2015, după succesul de public de la Oradea - peste 5000 de orădeni şi bihoreni au vizitat-o, românii din Chişinău şi nu numai au şansa de a o admira la ei acasă, timp de peste două luni.

„Expoziţia are evident, înainte de toate, o dimensiune etnografică şi istorică vizînd rolul cînepii în societatea rurală din spaţiul carpato-danubiano-pontic şi, implicit, bihorean. Dar, în acelaşi timp, este şi un manifest neagresiv pentru revizuirea legislaţiei în ceea ce priveşte cultivarea cînepii pe teritoriul României.

Însă expoziţia este şi o realizare, potrivit căreia acum avem datoria ca în plan cultural să continuăm să „putem lucra la destinul viitor al sufletului românesc de peste Prut. E destinul adînc la care avem acces chiar şi din acest colţ de Românie”.

Organizatorii acestui eveniment expoziţional sînt: Muzeul Ţării Crişurilor, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naţională Chişinău, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor.

Expoziția va fi deschisă pentru publicul vizitator pînă la 12 februarie 2017.

Conducerea Muzeului Ţării Crişurilor

 

Previous Image
Next Image

info heading

info content


0 Comments

  1. […] Omul. Cultura”, precum și două expoziții temporare, vernisate la finele anului 2016: „Tineri plasticieni inspirați de creația lui Mihail Grecu” și „Cânepa între mărire și abandon în lumea satului românesc din Țara […]

Lasă un comentariu