Concert „Moștenirea folclorică pentru generații”

În data de 14 septembrie 2019, sâmbătă, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a găzduit Concertul cu genericul „Moștenirea folclorică pentru generații”, organizat în comun cu Centrul de activități extrașcolare „Curcubeul”, sectorul Râșcani, mun. Chișinău.
Spre bucuria spectatorului, în cadrul concertului au fost prezentate cântece și dansuri  tradiționale aduse și păstrate în inima Bulgariei, regiunea Varna. Vizitatorii au putut admira, în premieră, un recital al Formației folclorice „Rosna kitka” din satul Dobroplodno, regiunea Varna, Bulgaria, conducător artistic Vasilka Kustadinnova.
Concertul a fost întregit de muzica și dansul tradițional autentic al bulgarilor. Au evoluat: formația folclorică „Ízvorce” din satul Victorovca, raionul Cantemir, conducător artistic doamna Valentina Postică și Formația „Văglence”, conducător folclorista de origine bulgară Anna Pagur.
 Concertul a inclus și dansuri populare interpretate de formația „Zâmbetul” de la Centrului de activități extrașcolare „Curcubeul”, sectorul Râșcani, mun. Chișinău, conducător Sârcu Marina, precum și un program folcloric al binecunoscutei formații folclorice „Moștenitorii”, de la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, sector Râșcani, mun. Chișinău, conducător folcloristul Valeriu Chiperi, Maestru în Artă.
Evenimentul face parte dintr-un șir de acțiuni culturale prilejuite de împlinirea a 130 ani de la fondarea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală – cu genericul „130 de istorie și cultură națională”.
Concertul se încadrează în programul Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP) – 2019. În acest an ZEP are ca subiect Patrimoniul artelor și divertismentului european, domeniu ce include sportul, fotografia, circul, târgurile, artele vizuale, cinematografia, radioul și televiziunea etc.
 

No Comments Yet.

Leave a reply