DOUĂ VIZITE NEOBIȘNUITE LA MUZEU

În data de 5 și 6 aprilie a.c. elevii Liceului Teoretic cu profil Tehnologic pentru copii cu vedere slabă au participat la activități organizate în cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și în Grădina Botanică a Muzeului.

Cu potențialul de vedere de la 3 până 20%, copiii și adolescenții claselor V-XI au parcurs expoziția permanentă a Muzeului, ascultând povestirea ghidului, adaptată specificului de vârstă, de cunoaștere a mediului ambiant și a modului de viață din spațiul românesc.

Cu ajutorul telefoanelor mobile și a tabletelor, elevii au putut cunoaște mai detaliat exponatele Sălii nr. 2 Natura, scanând QR codul de pe panourile expoziționale.

Unele piese etnografice din colecția de ceramică, lemn, fier, fibre vegetale, lână și blană, elevii le-au ținut în mâini, le-au cercetat minuțios, le-au descris și chiar le-au desenat, au presupus care este utilitatea lor și au aflat detalii interesante de la muzeografi. Replicile acestor piese, destinate activităților cu persoanele cu dizabilități de vedere, au fost confecționate de către meșterii populari din țară cu suportul financiar al Ministerului Culturii, în cadrul Programului de proiecte culturale desfășurate de organizațiile necomerciale (2018).

Liceenii au dat dovadă că pot citi în alfabetul Braille și au primit cadou Ghidul Expoziției permanente: Natura. Omul. Cultura. Totodată, ei au demonstrat că pot utiliza aparatul de mărit pentru a studia texte, a cunoaște miniaturi, desene și documente.

La finele activității, elevii au vizitat Grădina Botanică a Muzeului, au ascultat păsările, iar unii dintre ei au descris ceea ce pot vedea, au povestit ceea ce cunosc și au imitat vocile păsărilor. Profesorii au fost surprinși de oferta Muzeului și au solicitat să revină cu alte clase.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală este prima instituție muzeală din Republica Moldova care a deschis oportunități de cunoaștere a patrimoniului muzeal persoanelor cu dizabilități.

No Comments Yet.

Leave a reply