Expoziția „Țesături din centrul Moldovei. Ecouri ale tradiției în modernitate”

La 17 decembrie 2023, în cadrul Târgului Național al Covorului „Covorul Dorului”, ediția a X-a, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost vernisată expoziția „Țesături din centrul Moldovei. Ecouri ale tradiției în modernitate”.
Expoziția este realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Călărași, Muzeul de Istorie și Etnografie al orașului Strășeni, Muzeul Casa Mare – Vatra Dumeștilor din Vorniceni, Muzeul de Istorie și Etnografie din satul Ciuciuleni, r-nul Hâncești, Muzeul de Istorie și Etnografie, or. Nisporeni, Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu” din s. Văsieni, r-nul Ialoveni, și se adresează vizitatorilor și celor interesați de a se familiariza cu Scoarța/Războiul - Covorul din zona de centru a Republicii Moldova.
În cadrul evenimentului organizatorii și partenerii își propun să promoveze tehnicile de ţesere a covoarelor şi de a contribui la promovarea covoarelor din arealul Pruto-Nistrean pe plan naţional. Covorul din zona de Centru a Republicii Moldova conține numeroase caracteristici comune covurului românesc. La prima vedere aceasta reprezintă o piesă obișnuită în casele tradiționale din regiune. Totuși se disting de alte categorii de covoare din zone etnografice megieșe prin modalitatea de reprezentare a ornamentelor specifice întregului spațiu locuit de români cum ar fi: chenarul format din ornamente geometrice, linii zimțate (ferestrău, dinți de lup), florale, meandre etc., ce încadrează un câmp negru acoperit cu compoziții geometrice și florale amplasate simetric pe întreg spațiul covorului, care dau impresia unei grădini cu flori, ce dau o încărcătură simbolică covorului, ca element al bunăstării, expresie a calităților și aptitudinilor gospodărești și estetice ale țesătoarei, viitoarei gospodine.
Expoziția „Țesături din centrul Moldovei. Ecouri ale tradiției în modernitate” realizată de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală în colaborare cu instituțiile partenere are drept obiectiv valorificarea covorul tradițional și sensibilizarea opiniei publice asupra valorilor ce urmează să le salvgardăm și să le transmitem tinerei generații.

Vă așteptăm cu drag!
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu 82

No Comments Yet.

Leave a reply