FRUCTIERĂ ÎN STIL BAROC

Fructieră în stil baroc

Achiziționată în 1987.

Nr. inventar: 19995. Marcaj de titlu argint: 800. Poanson de orfevru oficial instituit de autoritățile sovietice (argintar necunoscut). Greutate: 1,665 kg.

Datare: 1940-1941 sau 1945-1955; Atelier basarabean, or. Chișinău. Material: argint, alpacca. Tehnici: turnare, forjare, ciocănire, gravare, cizelare manuală.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală dispune de un bogat și variat patrimoniu de veselă decorativă de tip urban, dintre care remarcăm o fructieră în stil baroc, din argint, cu un decor elegant, vegetal-floral-antropomorf, pe mânere având câte un înger Cupidon. În ceea ce privește îngerii, aceștia sunt niște mini sculpturi, executate dintr-un aliaj, probabil Alpacca, la aspect asemănător cu argintul, dar mai ieftin, numit și „Argentan”, compus din 20% nichel, 55% cupru, 25 % zinc – alpacca a fost obținut în 1823 de chimistul german dr. Ernest August Geitner. Diferența dintre aliajul folosit la crearea îngerilor și a fructierei din argint, este evidentă. Săgețile din mâinile îngerilor sunt frânte, posibil cineva a făcut probele de laborator, s-au convins că nu este argint și au expus, cu neglijență piesa într-o vitrină, unde ochiul ager al muzeografului l-a văzut și piesa a fost achiziționată cu 300 de ruble în anul 1987.

Această fructieră din argint, confecționată în stil baroc, cu decorul elegant și patina ușoară, caracteristică argintului vechi, te duce cu gândul la vremurile trecute, la secolul al XIX-lea, fapt ce a făcut să se creadă că este un obiect din secolul al XIX-lea, fiind astfel prezentat în ghidul muzeului. Or, secretul originii și cadrului cronologic al apariției acestei piese, se ascunde în poansonul de orfevru, minuscul, de pe fundul fructierei. La examinarea minuțioasă a piesei, a fost descoperit clișeul probei de argint – 800 și marca: chipul unui muncitor cu un ciocan pe umăr. Proba de argint 800 înseamnă că aliajul din care este produsă piesa conține 80% de argint și 20% de nichel sau cupru. Marca, conform catalogului, a fost aprobată în URSS în anul 1927 și a fost folosită până la 1955.

Poansonul de orfevru de pe fundul fructierei Așadar, cadrul cronologic în care poate fi inclusă confecționarea piesei cuprinde intervalul anilor 1927-1955, pe poanson, în stânga, se observă încă două însemne, litera „c” și marca, ce dovedesc originalitatea piesei. În general, cu litera „c” se marcau obiectele din argint produse în RSSM, după anexarea Basarabiei (1940). Această literă „c” a fost atribuită argintarilor din orașul Chișinău. Lucru ce ne permite să afirmăm că autorul a fost un argintar din Chișinău. Și a fost produsă în intervalele anilor 1940-1941, 1945-1955, când aici funcționau câteva ateliere de argintari-bijutieri evrei. Cel mai renumit meșter bijutier era Fred Taxir, ale cărui produse se comercializau cu succes chiar și după deschiderea Fabricii de Bijuterii din Chișinău (1972). Nu este exclus ca autorul acestei bijuterii să fi fost însuși Fred Taxir.

0 Comments

  1. […] Fructieră în stil baroc […]

Leave a reply