IEȘIRE DE TEREN la Complexul Muzeal Conacul cu Parc Balioz din s. Ivancea, Orhei

În data de 23 martie, echipa de cercetători ai Secției Științele Naturii a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a efectuat o ieșire de teren la Complexul Muzeal Conacul cu Parc Balioz din satul Ivancea, Orhei (filială a MNEIN).

Obiectivul principal al deplasării a constituit cercetarea și evaluarea stării actuale a biodiversității florei lemnoase din cadrul parcului conacului. Parcul conține o variată colecție dendrologică, vegetația teritoriului cuprinzând numeroase specii de arbori și arbuști. Fiind unici pentru Republica Moldova, în parc cresc și fructifică exemplare remarcabile de brad de Caucaz (Abies normandiana), tsugă de Canada (Tsuga canadensis), molid de Caucaz (Picea orientalis). Aici vegetează mai multe specii de arbori și arbuști exotici pentru țara noastră, cum ar fi: bradul argintiu (Abies alba), molidul comun (Picea abies), molidul înțepător (Picea pungens), pinul negru (Pinus nigra), tuia orientală (Platicladus orientalis), tuia occidentală (Thuja occidentalis), ginkgo (Ginkgo biloba), castanul porcesc (Aescului hippocastanum), merișorul (Buxus sempervirens), mahonia (Mahonia aquifolium) ș.a.

Expozițiile de plante lemnoase reprezintă drept exemplu de conservare ex situ a speciilor de plante autohtone și alohtone. Conacul cu parc, fiind monument de arhitectură de importanță națională, este protejat de stat.

Nu sunt comentarii.

Lasă un comentariu