LANSAREA CĂRȚII EROII UNGHENENI NU MOR NICIODATĂ

În data de 3 martie 2021, între orele 15.00-16.00, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în Sala de Conferințe, a avut loc lansarea cărții Eroii ungheneni nu mor niciodată, autor Corneliu Prepeliță.

Acest eveniment este dedicat Zilei Memoriei, 2 martie – zi de соmеmоrаrе а celor căzuți în conflictul armat din anul 1992, pentru арărаrеа integrității și independenței Republicii Moldova și а victimelor acestui conflict.

Cartea istoricului Corneliu Prepeliță Eroii ungheneni nu mor niciodată a ieșit de sub tipar în anul 2020, la editura Lexon Plus, cu prefață scrisă de către profesorul Anatol Petrencu, dr. hab. Ea reflectă evenimentele ce stau la baza constituirii Republicii Moldova ca stat independent, locul central revenind evenimentelor tragice de pe malurile Nistrului. În condițiile în care Armata Națională era pe cale de constituire, rolul de apărători ai independenței și integrității teritoriale și l-au asumat polițiștii și voluntarii. Între combatanți au fost și tineri din raionul Ungheni, mulți dintre care și-au sacrificat viața pentru independența și libertatea Republicii Moldova.

Istoricul Corneliu Prepeliță, președintele Asociației Istoricilor „Nicolae Iorga” din raionul Ungheni, și-a pus drept scop să înveșnicească, într-un volum special, memoria eroilor din războiul de pe Nistru, care au căzut la datorie, apărând glia și neamul.

Autorul cărții prezintă biografia ostașilor ungheneni, însoțită de fotografii din arhivele de familie ale militarilor căzuți la datorie, precum și alte informații importante despre evenimentele tragice de pe Nistru. Istoricul Corneliu Prepeliță a făcut un lucru deosebit de important și demn de urmat de cercetătorii din alte localități.

La eveniment au fost prezenți istorici, profesori de gimnaziu, liceu și instituții superioare de învățământ, dar și alți doritori de a cunoaște adevărul istoric și a fi solidari cu familiile celor trecuți în eternitate.

Evenimentul s-a desfășurat cu respectarea cerințelor recomandate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, în scopul prevenirii infecției COVID-19.

Or. Chișinău, str. M. Kogălniceanu 82, tel 022 23 88 68, www.muzeu.md

No Comments Yet.

Leave a reply