LANSAREA CĂRȚII „TIMPUL SACRU. SĂRBĂTORILE DE ALTĂDATĂ”,

EDIȚIA A III-A, DE MARCEL LUTIC

Marți, 5 iulie curent, ora 15.00, în sala nr. 16 („Casa Mare”) a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală va avea loc lansarea cărții Timpul sacru. Sărbătorile de altădată, semnată de bine cunoscutul muzeograf și etnograf ieșean Marcel Lutic. Autorul ne-a expediat o succintă prezentare a volumului: „Cea de-a treia ediție a cărții Timpul sacru. Sărbătorile de altădată, prefăcută, mult adăugită și relativ „încreștinată” (așa cum apare scris pe coperta interioară), a apărut recent la Iași, la Editura Vasiliana̕ 98. Cartea debutează cu o Precuvântare și un Preambul semnate de reputații etnologi Lucia Cireș (Iași) și Varvara Buzilă (Chișinău), urmate de Prefața autorului și de o consistentă și riguroasă prezentare a calendarului popular.

Sărbătorile populare românești au fost grupate în următoarele șase capitole: Sărbători domnești sau împărătești, Sărbători ale Maicii Domnului, Sărbători ale sfinților „mari”, Sărbători ale sfinților „mici”, Sărbători precreștine sau băbești și „Poitra”. Sărbători cu totul uitate. Noua ediție are nu mai puțin de 560 pagini ilustrate adesea cu vechi icoane, dar și cu imagini elocvente din fototeca Muzeului Etnografic al Moldovei din Iași.

Din cuprinsul cărții reiese că aceste sărbători, multe dintre ele uitate sau puțin cunoscute, se constituie într-un extrem de valoros patrimoniu imaterial al românilor care se cere cunoscut, prețuit și, eventual, valorificat. Încercăm să punem în practică această ultimă idee și prin organizarea mai multor lansări în centre urbane, dar și în localități rurale din Moldova istorică”.

Vă așteptăm cu drag marți, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală!       

Nu sunt comentarii.

Lasă un comentariu