MARIA CIOBANU

Meșterița Maria Ciobanu este cunoscută în toată Republica Moldova pentru confecționarea cămășii cu altiță și altor piese ale portului popular, create cu multă iscusință.

Confecționează mărțișoare tradiționale de mai mulți ani și se mândrește că prima meșteriță care a instruit-o a fost chiar mama, ea fiind cea care credea că nu se poate de intrat în primăvară fără mărțișoare.

Maria Ciobanu este profesoară de educație tehnologică la I. P. Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Bălți. Activând în acest domeniu de circa 35 de ani, împreună cu discipolii, confecționează mărțișoare în cadrul lecțiilor tematice. Cele mai preferate sunt mărțișoarele sub formă de amuletă, care se leagă la mâini, mărțișoarele sub formă de ciuciure care se prind la piept. În calitate de meșter popular, posedă o multitudine de tehnici în care lucrează: croșeta, macramé, țesutul etc. A participat la mai multe master-class-uri de confecționare a mărțișoarelor la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Tehnica brăduțului în împletirea mărțișoarelor este una dintre cele mai vechi cunoscute în spațiul românesc, fiind cunoscută din Maramureș până la limanul Nistrului.

No Comments Yet.

Leave a reply