NATALIA CANGEA

Meșterul popular Natalia Cangea, este una dintre cele mai active și cunoscute împletitoare în fibre vegetale din Republica Moldova. Cunoscând tradiția meșteșugului, diverse tehnici și metode de lucru, meșterița a reușit să creeze o colecție impunătoare de lucrări cu o valoare artistică incontestabilă. Natalia Cangea s-a născut la 23 februarie 1960, în satul Ustia, raionul Dubăsari, iar în prezent locuiește în satul Zolonceni, raionul Criuleni. Este absolventa Institutului Pedagogic „Alecu Russo” din mun. Bălți, specialitatea pedagogie și psihologie școlară. De mulți ani își desfășoară activitatea la Centrul de Creație și Agrement al Copiilor din Criuleni, unde conduce Centrul de meșteșuguri artistice, cu titlul model „Casa Cangea”.

Pedagog de vocație, a ales acum mai bine de două decenii să readucă în circuitul educațional, de dragul copiilor, împreună cu ei, obiectele modelate din fibre vegetale. Având o bună experiență în realizarea acestui tip de lucrări, a reușit să-i atragă pe elevii săi în crearea unor personaje de basm, a măștilor populare și a panourilor decorative. În prezent este meșterul notoriu al domeniului, cu mii de creații diverse expuse spre aprecierea publicului. Creează lucrări de unicitate pe care le prezintă la expoziții și târguri, având în palmares un număr impunător de premii și diplome, iar împreună cu elevii de la Centrul de Creație și Agrement al Copiilor din orașul Criuleni evocă lumea fascinantă a poveștilor. De curând, doamna profesoară a început a folosi fânul pentru a modela chipuri de animale și oameni din poveștile populare.

Amuletele împletite din pănuși, de forme și culori diferite, sunt ușor de recunoscut, meșterița având un stil aparte, cizelat în timp. Asemenea mărțișor poate fi recunoscut cu ușurință din multitudinea mărțișoarelor prezentate la Târgurile de primăvară.

No Comments Yet.

Leave a reply