CONCURS ON-LINE (24 IUNIE- 4 IULIE 2020)

CONCURS ON-LINE (24 IUNIE- 4 IULIE 2020)

AL CELOR MAI AUTENTICE ȘI REPREZENTATIVE II ȘI CĂMĂȘI ROMÂNEȘTI DIN BASARABIA CREATE ÎN ULTIMII ANI

            Din maxim respect și multă prețuire pentru costumul popular românesc, emblemă identitară și valoare națională, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală împreună cu Institutul Cultural Român Mihai Eminescu lansează un concurs de creativitate, pentru a oferi posibilitate celor implicați în procesul de reconsiderare a importanței iilor și cămășilor românești din Basarabia în zilele noastre să  demonstreze recentele lor realizări spre a fi văzute, trăite cu bucurie și apreciate de publicul larg. Concursul va începe pe 24 iunie și se va încheia la 4 iulie, ca să fie timp îndeajuns pentru a putea savura deliciul artei acului stăpânită cu multă îndemânare de doamne, domnișoare și domni. În felul acesta ne sincronizăm la mai multe evenimente consacrate promovării veșmântului nostru identitar: Ziua Universală a iei Românești - 24 iunie, Ziua Națională a Portului Popular din Republica Moldova, sărbătorită la 28 iunie și, concomitent, aducem un merituos elogiu  Zilei Portului Tradițional care a fost sărbătorită anul acesta  în România la 10 mai. 

           La Concurs s-au înscris 160 de lucrări dintre care juriul a promovat 125 ca fiind conforme rigorilor genericului sau a căror imagine a fost acceptabilă condițiilor tehnice. Participă 57 de autori, cu vârste cuprinse între 12 și 72 de ani, cu ocupații diferite, dar uniți de dragostea și respectul purtat costumului românesc. Este cel mai reprezentativ concurs, inclusiv și cea mai vastă expunere a acestor realizări din ultimele decenii.

           Pe paginile de Facebook ale ICR-ului și MNEIN vor fi plasate lucrările selectate, fiecare având atribuit un număr. Un text succint, asociat imaginii, precizează tipul cămășii, aria ei, uneori localitatea, tehnicile de realizare, dar și sursele după care a fost cusută. Publicul este încurajat să aprecieze și să comenteze lucrările pe paginile celor două instituții, ca să poată fi luate în considerație în cadrul evaluărilor. Chiar dacă aceste imagini vor fi preluate pe alte pagini, trebuie să amintim că se vor contabiliza doar semnalările de pe Facebook  ICR-ului și al MNEIN.

            Institutul Cultural Român va premia trei ii/ cămăși (fără a le diferenția în femeiești sau bărbătești) după o selecție riguroasă, captivantă, deoarece va trebui să se aleagă doar trei ii/cămăși din cele circa 125 pretendente, toate fiind reușite, ca o expresie relevantă a  artei populare. 

           Concursul va ajuta utilizatorii Internetului să facă distincția între autentic și pseudo-autentic. Sperăm ca prin acest eveniment numărul admiratorilor și apărătorilor, dar și al promotorilor costumului popular să crească, iar odată cu ei să fie realizate cât mai multe ii și cămăși autentice, originale care leagă firul tradiției de străvechile practici artistice, afirmă în purtătorii costumului popular și admiratorii acestora spiritul identitar românesc.

Nu sunt comentarii.

Lasă un comentariu