PREMIILE MINISTERULUI CULTURII PENTRU ANUL 2021

Pe data de 28.03.2022, cei mai valoroși oameni de cultură din Republica Moldova au fost premiați de către Prim-ministrul Natalia Gavrilița și ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în cadrul unui eveniment de decernare a premiilor Ministerului Culturii pentru anul 2021. Gala premiilor Ministerului Culturii, ajunsă la cea de-a 9-a ediție reprezintă un eveniment de decernare și apreciere pentru merite deosebite a celor mai marcante personalități ce valorifică și promovează cultura națională. Printre laureații evenimentului se regăsesc nume sonore, care au contribuit pe parcursul  mai multor ani la dezvoltarea culturii naționale și promovarea creațiilor artistice autohtone atât la nivel național cât și internațional. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a căpătat repere, dar și proiecție în viitor datorită personalităților notorii care activează în cadrul instituției muzeale.  

Premiul ,,Ștefan Ciobanu’’ în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei pentru anul 2021, i-a fost conferit  doamnei Maria Ciocanu, cercetătoare a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, pentru merite deosebite în promovarea culturii naționale. Doamna Maria Ciocanu s-a născut în satul Boldurești, raionul Nisporeni. A absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova. Din 1972 până în prezent, activează la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. A publicat peste 40 de articole științifice și de popularizare a științei, inclusiv catalogul ”Ștergare moldovenești (sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX) ,,Colecțiile Muzeului”, editat în 2003 și ,,Cartea etnografului. Colecții muzeale, obiceiuri și tradiții populare, în 2019. Pentru merite deosebite în dezvoltarea muzeografiei, în 2003 i-a fost acordat titlul onorific  ”Om Emerit”.

Totodată, Premiul Artă Plastică Contemporană i-a fost oferit artistului plastic -  Ghenadie Popescu, ce desfășoară o activitate fructuoasă în  Secția Conservare și Restaurare din cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.  

Ghenadie Popescu este un artist plastic de excepție, cu o viziune aparte, stilul său artistic deosebit de a transmite un mesaj social şi politic prin limbajul specific al artei cinematografice, combină imaginile reale cu păpuşa animată.  Fiecare film de animație semnat de el este o parabolă a realităţii, ce  abundă în simboluri și alegorii. El este unul din cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani cu o bogată activitate expozițională atât în țară, cât și peste hotare. De mai mulți ani, Ghenadie Popescu întreține din un site de interviuri cu victimele deportărilor sovietice (www.deportări.md). Unele mărturii ale deportărilor l-au inspirat să creeze câteva filme cu desene animate, pline de duioșie și dramatism.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală îi felicită pentru activitatea prodigioasă și contribuția desăvârșită în activitatea muzeală.

Sursă imagini: Ministerul Culturii al Rrepublicii Moldova și Unica.md

No Comments Yet.

Leave a reply