PROIECȚIE DE FILM ȘI LANSARE DE CARTE CONSACRATE VICTIMELOR DEPORTĂRILOR DIN BASARABIA

Vineri, 1 decembrie, de Ziua Națională a României, marcată și de românii din afara granițelor, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală au avut loc două manifestări consacrate destinului tragic al românilor dintre Prut și Nistru, după anexarea acestui teritoriu de către Uniunea Sovietică în 1940.

La ora 13.30, în blocul expozițional, a fost proiectat filmul documentar „Expedițiile memoriei. Jurnal de bord. Siberia – Irkutsk”, producție a OWH Studio și TVR Iași (producător – Virgil Mărgineanu, regie – Violeta Gorgos). Autorii peliculei au prezentat localități unde, în anul 1949, au fost deportați circa 6000 de basarabeni, interviuri cu martorii tragicului eveniment și descendenții victimelor, precum și o istorie a comunității românești (moldovenești) din regiunea Irkutsk (Federația Rusă). Materialele documentare au fost colectate în cadrul proiectului de cercetare „Expedițiile memoriei 2016”, realizat de AO „Pro-Historia”, coordonator științific – Octavian Țâcu, doctor în istorie, conferențiar universitar.

În continuare, la ora 15.00, a avut loc lansarea monografiei doamnei Viorica Olaru-Cemîrtan „Deportările din Basarabia 1940-1941, 1944-1956” (ediția a II-a, Chișinău, Editura Lexon, 2017). Lucrarea constituie un studiu amplu, realizat pe parcursul mai multor ani, asupra tuturor valurilor de deportări organizate de regimul sovietic în Basarabia. Autoarea și-a susținut teza de doctor în istorie, la același subiect, în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. La manifestare vor participa foști deportați, cercetători și personalități ale vieții publice de la noi.

Previous Image
Next Image

info heading

info content


Nu sunt comentarii.

Lasă un comentariu